macska

A hidegháború alatt számos titkos tervet eszelt ki mind a szovjet, mind pedig az amerikai titkosszolgálat. A legtöbbről persze még ma sincsenek információink, pár évvel ezelőtt azonban napvilágot láttak annak küldetésnek részletei, amely ma már biztosan nem nyerné el az állatvédők tetszését.


Az Amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) 1960-as évekbeli projektjei közül az egyik említésre méltó az az Acoustic Kitty nevű program volt, amelyben macskákból kívántak kémeket faragni.

Ezt is olvasd el! Az amerikai légierő megállította volna a Föld forgását – az emberiség húzta volna a rövidebbet

A küldetés során a különböző lehallgató eszközökkel felszerelt macskákat szerettek volna bejuttatni olyan szigorúan őrzött területekre, ahol valószínűsíthetően bizalmas információkat tárolt az ellenség.

macska

Fotó: Bogdan Farca/Unsplash

A projekt öt éven át tartott, és a legnagyobb kihívást a hangrögzítő eszközök mérete jelentette, azokat ugyanis el kellett rejteni a cicák bundájába. A CIA végül egy körülbelül 2 centiméter hosszú jeladóval próbálkozott, amit az állatok koponyájának tövébe ágyaztak be.

A mikrofon a fülcsatornában találta meg a helyét, amit szintén az állatok szőrzetébe rejtettek el. Emellett az akkumulátor méretével és a felvétel időtartamával kapcsolatos problémák is nehezítették a projektet – idézi a HelloMagyar a Smithsonian Magazine cikkét.

Ez is érdekelhet: Így tudunk a macskákkal beszélgetni a tudósok szerint

Az első Acoustic Kittyt bábukon és élő állatokon végzett tesztek előzték meg, de a macskák kiszámíthatatlansága mindvégig nagy problémát okozott. Gyakori volt, hogy elszöktek az állatok, így a folyamatos fejlesztések mellett a műtétek is csak sokasodtak. A projekt lezártakor a költségek már a 20 millió dollárt súrolták.

A projektet végül egy tragédia miatt kaszálták el teljesen, az első Acoustic Kittyt ugyanis elütötte egy taxi első küldetése során 1967-ben.

A figyelmetekbe ajánljuk