Blaha Lujzát is hallhatjuk énekelni az Országos Széchényi Könyvtár hangfelvételein

Blaha Lujzát is hallhatjuk énekelni az Országos Széchényi Könyvtár hangfelvételein

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.

Az adatbázis-szolgáltatás több mint 150 órányi archív hanganyagot tesz közzé az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából. Az eddig csupán a könyvtárban kutatható dokumentumanyag hat évtized magyar vonatkozású hanglemeztörténetét öleli fel: magyar szerzők műveit és magyar előadók felvételeit tartalmazzák, amelyek az 1904 és 1962 közötti időszakban jelentek meg hazai gyártású vagy külföldi lemezeken.

Az összeállítás elsősorban a különböző zenei műfajokra (operett, sanzon, tánczene, katonadal, korai dzsessz, magyar nóta, népzene, klasszikus zenei hanganyagok) koncentrál, de prózai hangdokumentumok (mesék, korai kabarék, klasszikussá vált jelenetek) is helyet kaptak a válogatásban.

A hangtar.oszk.hu honlapon többségében 1926 utáni, már mikrofonnal készült - így jobb minőségű - felvételeket lehet meghallgatni. Ugyanakkor elérhető több korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzített felvétel is, köztük a legendás Blaha Lujzával készült 1902-es hanganyagok. Ekkor még a 19. század végén megjelenő gramofonlemez új médiumnak számított.

A célzott kereséshez az adatbázisban többszempontú keresőrendszer áll rendelkezésre. A tájékozódást gazdag tárgyszókészlet, részletes bibliográfiai adatok és jó minőségben digitalizált címkefotók is segítik - írják a közleményben.


Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk