egy férfi ordít hangosbemondón keresztül egy nőre, aki befogja a fülét
Fotó: Shutterstock

Ismered az év szavát? Bárcsak ne kéne használnunk!

Az amerikai szótárkiadó, Merriam-Webster minden évben megválasztja az év szavát: az aktuális győztest a honlapjukon történő legtöbb keresés alapján választják ki.


A szó népszerűségének óriási növekedése miatt a 2022-es év szava a „gázlángolás" (gaslighting). A definíciójára 1740%-kal gyakrabban kerestek rá idén, mint egy évvel ezelőtt.

A gázlángolás az érzelmi bántalmazás egyik fajtája, amely bárkivel megtörténhet, különösen a romantikus kapcsolatokban. A bántalmazók azért állítják gázlángba áldozatukat, hogy fenntartsák az irányítást a kapcsolatban, és hogy áldozatuk megkérdőjelezze saját épelméjűségét. Hatásai még nehezebbé teszik az áldozat számára, hogy kilépjen a bántalmazó kapcsolatból. Mutatunk néhány példát, ami segíthet felismerni és kezelni az érzelmi bántalmazásnak ezt a nagyon is valós formáját.

Ez is érdekelhet: A kapcsolati manipulációnak neve is van, ráadásul egy filmből ered

1. „Ez soha nem történt meg"

Valaki bántó dolgot tesz vagy mond, majd letagadja, hogy az valaha is megtörtént, mire az áldozat elkezdi megkérdőjelezni a saját ösztöneit, és egyre inkább a bántalmazó által kreált és manipulált „valóságra" hagyatkozik. Ez fokozza a függőség érzését is.

2. „Őrült vagy, és ezt mások is így gondolják”

A gázlángoló megpróbálhatja meggyőzni az áldozat családját és barátait is arról, hogy az áldozat mentálisan instabil, így még inkább hiteltelenné teheti az áldozat állításait, ezáltal elszakítja őt azoktól az erőforrásoktól, amelyek segíthetnének, hogy elhagyja a bántalmazó kapcsolatot.

3. „Sajnálom, hogy azt hiszed, hogy megbántottalak"

Bár ez a kijelentés bocsánatkérésnek tűnhet, inkább egy módja annak, hogy a bántalmazó elhárítsa a felelősséget, és az áldozatot hibáztassa, aki azon tűnődik, vajon tényleg túlreagálta-e a dolgot.

4. „Tényleg azt hiszed, hogy ezt én találtam ki?"

A bántalmazó leggyakrabban akkor használja ezt a mondatot, amikor hazugsággal vagy részletek kitalálásával vádolják. Ezzel megpróbálják elérni, hogy az áldozat bűnösnek érezze magát, amiért nem bízik bennük.

5. „Semmi értelmeset nem mondasz"

Ennek kettős célja van: egyrészt az áldozat úgy érezheti, hogy ostoba, és képtelen megfogalmazni, mit is érez valójában. Másrészt bűntudatot érezhet, megkérdőjelezve saját szándékait.

egy f\u00e9rfi kiab\u00e1l egy n\u0151re az utc\u00e1n

Fotó: Shutterstock

6. „Tudod, hogy soha nem bántanálak szándékosan"

Ez a mondat egy újabb példa arra, hogy a bántalmazó manipulálja áldozata bizalomról alkotott felfogását. Ugyanakkor ezzel fedezi is magát a jövőbeli bántalmazások esetére. Az áldozat megkérdőjelezi érzelmeinek érvényességét, és azt, hogy jogosan haragszik-e a partnerére.

7. „Azért tettem, mert szeretlek"

Azzal, hogy a bántalmazók szeretetteljesnek állítják be a szándékaikat, manipulálják az áldozatokat, hogy azt higgyék, a bántalmazó az ő érdekeiket tartja szem előtt és megkérdőjelezik a bántalmazásra adott természetes, negatív reakcióikat.

Hasonló témában: Hogyan értsd meg a saját szerepedet egy mérgező kapcsolatban?

8. „Túl érzékeny vagy"

Ha az áldozat megpróbálja kifejezni sértettségét vagy csalódottságát, a gázlángoló azt mondja, hogy nagy ügyet csinál a semmiből. A cél az, hogy hülyének érezd magad, amiért egyáltalán megpróbáltál kiállni magadért.

9. „Ez csak az interneten olvasott ostobaság, nem a valóság”

Ez a mondat egy újabb példa az érzések lekicsinyítésére vagy minimalizálására. Célja, hogy az áldozat megkérdőjelezze a valóságát, és azt érezze, hogy inkompetens. Emellett aláássa az interneten található információk érvényességét, amely hasznos eszköz a közösségkereséshez a nehézségek idején.

10. „Aggódom érted, folyton elfelejtesz dolgokat, vagy rosszul emlékszel”

Ez a mondat nem csak aláássa az áldozat valóságát, emlékezetét, hanem a bántalmazót mint megbízható személyt is bebetonozza az áldozat életében.

11. „Stresszesnek tűnsz. Nem mindenki tudja kezelni a felelősséget."

Az áldozat stressz-szintje miatti aggodalmat színlelve a bántalmazó elnyeri az áldozat bizalmát, miközben lekicsinyli őt, hogy alkalmatlannak érezze magát, amiért nem képes megbirkózni a nagy munkaterheléssel.

Forrás: Insider


A figyelmetekbe ajánljuk