antonin-dvorak Budapest Quartet Weekend
Antonin Dvorák cseh zeneszerző műveire épül az idei online Budapest Quartet Weekend.

A fesztivál újabb köntösben érkezik az idén, ugyanis néhány mű erejéig kitekint a vonósnégyesek világából, így a nyitókoncerten a Keller András hegedűművész vezette Keller Kvartett és Várjon Dénes zongoraművész Dvorák A-dúr zongoraötösét adja elő.

A rendezvényen fellép az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet, valamint a művészeti vezető G. Horváth László hegedűművész együttesei, az Anima Musicae Kamarazenekar és a Quartetto Speranza. Az elhangzó műveket pedig zenetörténeti előadás vezeti be.

A koncertek műsorvezetői Becze Szilvia és Bolla Milán, a Magyar Rádió munkatársai lesznek. A programokat ingyenesen, online közvetítik az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW - Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán.

Dvorák tizennégy teljes vonósnégyest, két vonósnégyes-tételt és a monumentális Ciprusok című szerelmi dalciklus átiratát készítette el kvartettre. Életművét végigkísérte a vonósnégyes műfaja és a vonós hangszerek iránti vonzalom. Leghíresebb műve az F-dúr Amerikai kvartett, többi műve azonban ritkábban hallható.

Összes vonósnégyese szinte sehol nem csendül fel egy rövid időszakon belül, így a BQW rendezvénye nemzetközi viszonylatban is hiánypótló. A BQW fesztivál a kamarazenei műfajok csúcsát, a vonósnégyest állítja a középpontba. Évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

Április 16. és 18. között, a programokat ingyenesen, online közvetítik.


(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk