osztályterem

Talán senkit nem lep meg, ha azt mondjuk, hogy a világ legnépszerűbb – de nem a legtöbbek által beszélt! – nyelvének ismerete mára már szinte elengedhetetlen a munkaerőpiacon való érvényesüléshez. Mi, magyarok azonban ezzel sokáig nem foglalkoztunk, kontinensünkön is az a pletyka terjedt rólunk, hogy hadilábon állunk az angollal. De ez vajon még mindig így van? Az Education First felmérése segíthet a kérdés megválaszolásában.


Az Education First (EF) nevű globális oktatási vállalat minden évben összeállít egy listát, mely azt hivatott bemutatni, hogy mely országokban beszélik legmagasabb, illetve legalacsonyabb szinteken az angol nyelvet. Az EF standard angol tesztjein részt vevő 2,2 millió felnőtt eredményeit elemezték, amely alapján felállítottak egy rangsort a 113 résztvevő országból. A maximálisan elérhető pontszám 800 volt.

Ezt is olvasd el! Nehezen megy az angol? Próbáld ki ezeket a tippeket!

Ahogy 2022-ben, úgy most is Hollandia végzett a lista élén 647 ponttal, amellyel mind Európában, mind pedig a világ 113 országa közül a legjobb lett.

A nagyon jó nyelvtudással büszkélkedő országok kategóriájában megtalálható többek közt Ausztria is, amely 616 ponttal a világ harmadik, Európa második legjobbja lett. A következő három helyen a skandináv országok − Dánia, Norvégia és Svédország − futottak be, majd Belgium, Portugália, Németország, Horvátország és Görögország következett.

t\u00e1bla angol szavakkal \u00e9s rajzokkal

Fotó: Shutterstock

A magas szintű angol nyelvtudással rendelkező európai országok közé tartozik (13-30. hely) Lengyelország, Finnország, Románia, Bulgária, Magyarország, Szlovákia, Litvánia, Luxemburg, Észtország, Szerbia, a Cseh Köztársaság és Svájc is.

Hazánk 588 ponttal a 17. helyen végzett Bulgária és Szlovákia között, európai viszonylatban ez a 15. helyre volt elég.

Ez is érdekelhet: Magadra ismertél? Egy kutatás szerint erre vágynak leginkább a magyarok

Európa legnépszerűbb turisztikai célpontjai közül néhányan azonban csak közepes szintet értek el. Franciaország 2021-ben még a magas szintű kategóriában állt a 31. helyen, az idei adatok szerint viszont 531 pontjával csak a közepes szintbe tartozik, ami egész pontosan a 43. helyet jelenti.

Olaszország és Spanyolország 535 ponttal szintén a közepesen jó kategóriába esett, és globálisan osztoznak a 35. pozíción. Annak ellenére, hogy ez a három európai állam számos, szintén a kontinensen található országnál rosszabbul szerepelt, fővárosaikban magas az angol nyelvtudás.

Továbbá az eredményekhez hozzá kell tenni azt is, hogy bár jól láthatóan Európa dominál, a kontinens teljesítménye rövid távon visszaesett, mivel számos magas szintű nyelvtudással rendelkező ország alacsonyabb pontszámot ért el idén.

Ennek elsődleges okai a COVID-19 miatti oktatásban bekövetkezett zavarok lehetnek. Általánosságban azonban az európai országok hosszabb távon folyamatos javulást mutatnak.

Az angol nyelv dominanciája az angol anyanyelvűek körében egyfajta zárkózottságot eredményez. Az Európai Bizottság 2018-as adatai szerint az Egyesült Királyságban a 15-30 éveseknek mindössze 32 százaléka mondta azt, hogy magabiztosan tud két vagy több nyelven írni és olvasni – írja az Euronews.

Ez elhalványul az uniós tagállamok 80 százalékos átlagához képest. Még az angol nyelvben gyengébben teljesítő Franciaországban is a megkérdezettek 79 százaléka mondta azt, hogy két vagy több nyelven tud írni és olvasni, Spanyolországban ez 85 százalék, Olaszországban pedig 90 százalék.

A figyelmetekbe ajánljuk