Marilyn Monroe-portré

Felfoghatatlan összegért kelhet el Andy Warhol legendás festménye

A „Shot Sage Blue Marilyn" eladása majdnem megduplázhatja Warhol jelenlegi, 2013-ban felállított 105,4 millió dolláros rekordját.

A Christie's árverésén idén májusban kerül eladásra Andy Warhol hatvanéves Marilyn Monroe-portréja, amely a valaha aukción eladott egyik legdrágább kortárs műalkotássá válhat – írja a Robb Report.

A New Yorkban megrendezésre kerülő 20. századi művészeti esti árverésre érkező Shot Sage Blue Marilyn (1964) becsült értéke várhatóan 200 millió dollár, nagyjából 67 milliárd forint körüli összeg lesz. Ha eléri a várakozást, az eladás majdnem megduplázhatja Warhol jelenlegi 105,4 millió dolláros rekordját, amelyet akkor állított fel, amikor 1963-as Silver Car Crash (Double Disaster) című vászna 2013-ban kelt el a Sotheby's-nél.

A 90 x 90 centiméter méretű szitanyomatos festmény Monroe 1953-as Niagara című filmjének sajtófotóját ábrázolja. A képet Warhol 1987-ben bekövetkezett haláláig többször is használta munkáiban. A kép a „Shot Marilyn" című portrésorozatából származik, amelyet Warhol 1964-ben, belvárosi műtermében történt incidens után készített, amikor egy névtelen látogató lelőtt és megrongált egy halom festetlen vásznat.

Getty Images

A művet a svájci műkereskedők, Thomas és Doris Ammann testvérek hagyatékából értékesítik, akik együtt alapították családi galériájukat, Doris 2021 márciusában, 76 éves korában bekövetkezett haláláig vezette a vállalkozást; bátyja közel három évtizeddel korábban, 1993-ban halt meg.

A Warhol-portré eladásából származó teljes bevételt a névadó alapítványuk javára fordítják, amely a család kuratóriuma által létrehozott jótékonysági szervezet, amit az egészségügyhöz és az oktatás fejlesztésére alapítottak. Az alapítványt úgy hozták létre, hogy csak 3-5 évig működjön, amíg a Warhol-értékesítésből származó pénzösszegeket teljes egészében szétosztják – mondta a Christie's szóvivője a közleményben.

Warhol mindössze öt változatot készített festményből; a többi megagyűjtők magántulajdonában maradt.


A figyelmetekbe ajánljuk