ABBA

Miért öltözött olyan furán az ABBA? – ez az oka, hogy bizarr színpadi jelmezeket viseltek

Az ABBA sosem félt a színpadon merész ruhákat viselni. A bizarr jelmezek viselésének azonban volt egy sokkal baljósabb oka is, amelynek kevés köze volt a divat iránti szeretetükhöz.


Az együttes megjelenése rendkívül jellegzetes és kirívó volt, ezzel pedig az összes figyelmet magukra szegezték. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy a zenekar tagjai elhatározták, hogy a furcsa megjelenés mellett döntenek, de valójában volt még egy ok, ami nagyon jövedelmezővé tette a már-már röhejes ruhák viselését.

Őszinte véleményem szerint úgy néztünk ki azokban az években, mint az őrültek. Senki sem lehetett olyan rosszul öltözve a színpadon, mint mi.

– mondta Björn Ulvaeus a 2014-es Abba: The Official Photo Book című könyvben.

Ulvaeus ezután azt is hozzátette, hogy a döntés, hogy ezekben a göncökben jelenjenek meg, a svéd adóhatóságok megnyugtatását szolgálta, akik akkoriban különleges adókedvezményeket adtak a munkahelyi célokra vásárolt ruhadarabokra, amelyeket nem lehetett a mindennapokban viselni. A kiskaput szinte biztosan nem azért hozták létre, hogy a popzenekarok színpadi ruháira adókedvezményt adjanak, de technikailag az ABBA-nak igaza volt, mivel senki sem viselt ehhez hasonló ruhákat a hétköznapokban.

2007-ben Ulvaeust tévesen vádolták meg azzal, hogy 1999 és 2005 között nem fizetett be 85 millió korona svéd adót, de sikeresen fellebbezett a döntés ellen.

Természetesen nagyon boldog vagyok, hogy írásban tájékoztattak arról, hogy mindig helyesen jártam el az adókkal kapcsolatban.

– mondta a zenész bírósági győzelem után.

A svéd adótörvénykönyv az évek során némileg változott annak megakadályozásának érdekében, hogy mások kihasználják ezt a szabályt, amelyet az emberek az évek során meglehetősen rugalmasan kezeltek. 2013-ban Camila Läckberg svéd krimiíró került összetűzésbe a törvénnyel, mert az adóbevallásában megpróbált mentességet kérni a Zara és a Karen Millen cégek munkaruháira.

Fantáziaruhákról, színpadi ruhákról, a munkáltató nevével vagy logójával ellátott ruhákról vagy más olyan jellemzőkről van szó, amelyek egyértelműen megkülönböztethetők a közönséges ruhadaraboktól.

áll a svéd adóhivatal hivatalos közleményében Läckberg öltözékéről.

(faroutmagazine)

A figyelmetekbe ajánljuk