Freddie Mercury koncert közben.

Sokak szerint a '80-as évek a popzene történetének aranykora volt, az akkor megjelent dalok a mai napig meghatározó szerepet töltenek be a rádiók és a klubok zenei kínálatában. Album fronton az 1986-os év kifejezetten erősnek számít, ebben a cikkben pedig négy olyan lemezt vettünk górcső alá, amely idén ünnepli a 35. évfordulóját.


Genesis: Invisible Touch

This is the world we live in, óóó. Megszámlálhatatlanul sokszor hallottuk már a zenekar ikonikus Land Of Confusion című dalának legismertebb sorát, de sokan nem is gondolnák, hogy a gigaslágert tartalmazó album 35 éve jelent meg.

Az Invisible Touch című lemez azonban nemcsak emiatt a dal miatt lett óriási siker, a Land of Confusion mellett az album címadó dala, az Invisible Touch, a Tonight Tonight Tonight, az In Too Deep és a Throwing It All Away is bekerült az akkori Bilboard lista Top 5 helyezettjei közé.

Egy viszonylag friss hír a Genesissel kapcsolatban, hogy a banda ebben a hónapban kezdi meg 3 hónapos The Last Domino?nevű turnéját, közel 1,5 évtizedes kihagyás után. A dobok mögött a frontember, Phil Collins – aki Peter Gabriel kilépése előtt maga is püfölte a bőröket a zenekarban – 20 éves fia fog ülni, mivel 70 éves édesapja krónikus gerincbetegsége miatt maximum pár percet tud dobolni, és legfeljebb csak ülve képes énekelni. Ennek ellenére a banda rendkívül aktív és remélhetőleg még sokszor láthatjuk őket a színpadon.

A Genesis Invisible Touch c\u00edm\u0171 lemez\u00e9nek bor\u00edt\u00f3ja.

Wikipedia

Bon Jovi: Slippery When Wet

A legendás zenekar már jóval az 1986-os év előtt aktív volt lemez fronton, azonban egy daluk sem vált igazi világslágerré. A Jon Bon Jovi által vezetett brigád azonban nem állt meg, és 35 évvel ezelőtt hosszú, fáradhatatlan munka után kiadták a Slippery When Wet című albumukat, amelyről bátran állíthatjuk, hogy a zenetörténelem szerves része lett.

A klasszikusnak mondható lemezek között is rendkívül ritka az olyan, amelynek három dala is valódi himnusszá vált. Az albumon szereplő Livin' On A Prayer, a Wanted Dead Or Alive és a You Give Love a Bad Name megalapozta a zenekar későbbi sikereit.

Mikor az előbb említett slágerek elhangzanak valamelyik Bon Jovi stadionkoncerten, emberek tízezrei a mai napig olyan eksztázisba kerülnek, mintha maga Justin Bieber látogatná meg egy kizárólag tinilányokból álló rajongócsoportját.

A Bon Jovi Slippery When Wet c\u00edm\u0171 lemez\u00e9nek bor\u00edt\u00f3ja.

Wikipedia

Madonna: True Blue

A sokak által csak a pop királynőjének titulált Madonna az elmúlt évtizedekben megannyi rendkívül sikeres lemezt adott ki, nyilván még a legnagyobb rajongóknak is megoszlik a véleménye arról, hogy melyik a legjobb. A számok világa azonban egy teljesen másik kávéház, és az eladási statisztikák szerint az énekesnő True Blue című lemeze volt karrierjének legsikeresebb albuma.

A lemezen olyan klasszikussá avanzsált dalok szerepelnek, mint a La Isla Bonita, a Papa Don't Preach vagy az Open Your Heart, amelyek bőven alátámasztják az előbb említett kimutatásokat.

Az énekesnő az azóta eltelt 35 évben nem lassított le egy percre sem, a mai napig rendszeresen új dalokat ad ki, és napjaink legismertebb előadóival kollaborál.

Madonna True Blue c\u00edm\u0171 lemez\u00e9nek bor\u00edt\u00f3ja.

Wikipedia

Queen: A Kind of Magic

Nekünk magyaroknak talán ez a lemez áll a legközelebb a szívünkhöz, amelynek nyilvánvaló oka az, hogy a zenekar a A Kind of Magic album turnéja alkalmából érkezett Budapestre, 1986 júliusában. Az a fellépés egyértelműen bevonult a magyar koncerttörténelembe, nagy valószínűséggel 100 év múlva is emlékezni fognak arra, mikor Freddie Mercury a telt házas Népstadionban elénekelte a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt. A koncertből egyébként film is készült Hungarian Rhapsody címmel, amely a rajongók körében a mai napig rendkívüli népszerűségnek örvend világszerte.

Ez a lemez a Queennek is rendkívül fontos volt. Az A Kind Of Magic előtti két albumuk fogadtatása ugyanis nagyon lagymatagra sikeredett, ez idő tájt a banda egyértelműen mélyponton volt.

A változást az 1985-ös Live Aid koncert hozta el számukra, amely sikere után elkezdtek dolgozni az új lemezen. Az A Kind of Magic, a One Vision, a Friends Will Be Friends és a Who Wants To Live Forever című dalok nyomán a banda újra visszatalált régi ösvényre, ezután pedig ismét felemelkedett a csillaguk.

Külön érdekesség, hogy az album dalainak fele szerepel az azóta ikonikussá vált Hegylakó című filmben is, amely nyilván sokat hozzátett az A Kind of Magic című lemez népszerűségéhez.

A Queen A Kind of Magic c\u00edm\u0171 lemez\u00e9nek bor\u00edt\u00f3ja.

Wikipedia

A figyelmetekbe ajánljuk