nick cave

Eljött lassan az év vége, amikor minden egy picit lelassul. Kiváló alkalom rá, hogy bepótoljunk néhány zenei gyöngyszemet, ami nem feltétlenül jött velünk szembe minden plázában, de hiba lenne kihagyni, legalább is a kritikusok szerint. A Metacritic kritikai aggregátor alapján megnéztük, melyik 10 film kapta eddig a legpozitívabb kritikákat, hogy megkönnyítsük a dolgodat. Remélhetőleg megtalálod az új kedvenc lemezedet a listában!


10. For Those I Love - For Those I Love

A For Those I Love név valójában nem egy bandát, hanem egy dublini fiatalembert takar, akit David Balfénak hívnak. Idei bemutatkozóalbumától pedig teljesen elalélt a zenesajtó, különösen a brit része. Projektje amolyan fura násza poposabb elektronikus zenének és bizony spoken wordnek. Szóval ha vágysz egy nagyon drámai albumra, amiben szívfájdalomról beszél valaki tánczenére, akkor ez lesz a te albumod.

9. Converge & Chelsea Wolf - Bloodmoon: I

A metálrajongók nagy örömére az új Converge-lemezben nem kellett csalódni. Tizedik stúdiólemezük pedig teljes egészében kollaboratív anyag lett Chelsea Wolfe-fal, továbbá bandájának tagjaival. A járvány alatt született szupergroup pedig a kritikák szerint tökéletesen hozza felszínre egymás erősségeit mindenféle megalkuvás, egymás stílusában oldódás helyett. Vagyis olyan, amilyen egy kollaboratív album ideális esetben, kielégítve mindkét banda rajongóit.

8. Wolf Alice - Blue Weekend

A Wolf Alice az Arcade Fire producerével, Markus Dravisszel dolgozott harmadik albumán, ami a kritikai konszenzus alapján nagyjából olyan, mint az előző, csak sokkal jobban, mélyebben és magabiztosabban. Továbbra is ugrál a banda a műfajok közt, ugy, mint garage rock, folk, vagy éppen shoegaze, de ezúttal sokkal kevesebb a kilengés a stílusváltások közepette.

7. Richard Dawson, Circle - Henki

A Henki egy nem hétköznapi kollaboráció két, elsőre együtt furán hangzó előadótól. Richard Dawson brit folkénekes ugyanis úgy döntött, hogy készít egy közös lemezt a Circle nevű finn metálbandával. Ráadásul konceptlemezről van szó, aminek minden dala egy történelmi jelentőségű növényről szól. A kritikusok szerinte pedig egy rendkívül szórakoztató kötéltánc a visszafogottság és a korlátok nélküli szabadság között.

6. Nick Cave & Warren Ellis - Carnage

Nick Cave a járvány alatt nem vacakolt. Írt operát, online zongorakoncertet adott, majd egyszercsak eldöntötte, hogy itt az ideje egy új lemeznek. Úgyhogy stúdióba vonult állandó tettestársával, Warren Ellisszel, minössze egy hét alatt pedig fel is vették a Carnage-t. Ahogy az utóbbi időszakban a legtöbb Cave-lemez, ez is gyászról szól, emelett magányról és elszigeteltségről egy apokaliptikus esemény hátterében. Amolyan lenyomata a járványnak.

5. Dave - We're All Alone In This Together

Dave a brit hip-hop legújabb kritikuskedvenc mainstream csillaga, akinek a bemutatkozólemeze erős mezőnyben 2019-ben megnyerte az év brit albumának járó Mercury Prize-t. Második lemezén pedig a kritikák alapján a fiatal rapper picit sem roggyan meg az elvárások súlya alatt, bebetonozva magát a brit kultúra hibákkal teli, de végtelenül nyílt hangjaként. Szóval ha szereted a brit rapet, akkor ezt a lemezt vétek lenne kihagynod.

4. Taylor Swift - Red (Taylor's Version)

Taylor Swift új kiadóhoz szerződve elvesztette korábbi zenéjének jogait, úgyhogy egy kiskapút kihasználva elkezdte újrarögzíteni anyagait, feldolgozva őket olyan formában, ahogyan ma írná őket. Idén pedig megérkezett az egyik legsikeresebb lemezének, a Rednek az új verziója vaskos mennyiségű 30 dallal, ami pont 8-cal több, mint az eredeti deluxe kiadása. A kritikusok szerint pedig még tarkább, még mélyebb, és helyenként még kegyetlenebb lett, mint az eredeti.

3. Turnstile - Glow On

A Turnstile hardcore banda harmadik lemezén Mike Elizondo sztárproducerrel dolgozott, az eredmény pedig egyszerre lett nagyon könnyen befogadható és zsáner szempontból teljesen bekategorizálhatatlan. A kritikusok szerint pedig ez teszi igazáb gyönyörű káosszá új, viszonylag rövid játékidővel rendelkező albumukat. Rétegeltségének köszönhetően pedig könyörög a folyamatos újrahallgatásokért.

2. Self Esteem - Prioritise Pleasure

A Slow Club-os Rebecca Taylor második szólólemezén a kritikák szerint bár nem a popzene trónjára tőr, a végeredmény annyira jó, hogy simán kijárna neki. A Prioritise Pleasure egy erőteljesen intenzív lemez, amitől néhányan visszariadhatnak, mivel konfrontatív és tele van váratlan pillanatokkal. Ugyanakkor egy epikus popélményben lehet részünk, ha bizalmat szavazunk neki.

1. Ghetts - Conflict of Interest

Kritikailag nagyon erős éve volt a brit hip-hopnak, Ghetts pedig a szigetország következő globális szupersztárja lehet. Harmadik nagylemezén olyan mainstream neveket vonultat fel, mint Stormzy, vagy éppen Ed Sheeran, a kritikák pedig modern grime klasszikusnak kiáltották ki rögtön, ami filmszerűen grandiózus és tele van könnyfakasztó pillanatokkal. Okos és komor lemezként írták le, ami hosszú, de töltelékmentes


A figyelmetekbe ajánljuk