Tom Hanks

Az 1998-as év kapcsán a legtöbben James Cameron Titanic című alkotásáról beszélnek, azonban számos nagysikerű mozi szintén most ünnepli a negyedszázados évfordulóját. Ennek apropóján az alábbi cikkben öt olyan kultikus filmet sorolunk fel, amit 25 éve mutattak be.


A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső Guy Ritchie egyik legismertebb filmje. Az 1998-as sötét komédia, egy erőszakos bandasztorit mesél el a direktor sajátos stílusában.

A hírnév szempontjából viszonylag szerény szereplőgárdával, és mindössze 1,4 millió dolláros költségvetésből készülő mozi óriási sikernek bizonyult, mivel 30 millió dolláros bevételt hozott. Az akció-vígjáték három barát történetét meséli el, akik úgy döntenek, hogy pókerezni kezdenek egy helyi maffiózóval, azonban az elbukott parti miatt félmillió fontot kell összegyűjteniük egy hét alatt.

Truman Show

Nehéz elhinni, hogy Peter Weir nagysikerű filmje, a Truman Show idén ünnepli a 25. születésnapját.

A cselekmény Truman Burbank (Jim Carrey), egy biztosítási ügynök történetét követi nyomon, aki egyfajta valóságshow-sztárként él saját műsorában, erről ő azonban semmit sem sejt. Születésétől fogva milliók nézik világszerte, ám egészen addig nem veszi észre, hogy csapdába esett egy bonyolult kamerákba zárt televíziós börtönben, amíg a dolgok el nem kezdenek maguktól összekuszálódni, majd végül kibogozódni.

Ez is érdekelhet: 5 színész, akit Oscar-díjasnak gondolsz, pedig nem az

Ryan közlegény megmentése

Sokak szerint Spielberg eposza a második világháborús filmek Szent Grálja.

Ez a mozi egy olyan hadtest történetét mutatja be, amely egy példátlan mentőakcióba kezd. Miller százados (Tom Hanks) vezetésével beszivárognak az ellenséges vonalak közé, miközben megpróbálják felkutatni és megmenteni Ryan közlegényt (Matt Damon), a második világháborús veszteségek által tönkretett család utolsó élő fiát.

A nagy Lebowski

A Jeff Bridges, John Goodman és Steve Buscemi főszereplésével készült film az évek során elképesztő kultuszra tett szert, sőt ma már egyértelműen egyfajta mozis „alapműnek” számít.

A film „The Dude" Lebowski (Jeff Bridges), egy lecsúszott férfi történetét követi nyomon, aki két barátjával, Walterrel (John Goodman) és Donnyval (Steve Buscemi) együtt véletlenül belekeveredik egy téves személyazonossági ügybe, majd az azt követő emberrablási mizériába.

Amerikai história X

A Tony Kaye rendezésében készült filmben Edward Norton alakítja Derek Vinyardot, az egykori fajgyűlölőt és neonácit, aki hároméves börtönbüntetése után új emberként távozik a börtönből, és maga mögött hagyja a bűnös múltját. Emellett mindent megtesz azért, hogy az öccse, Danny ne kövesse el ugyanazokat a hibákat, amikbe ő belecsúszott. Azonban sokszor maga az élet a legkegyetlenebb forgatókönyvíró.

Forrás: Movieweb


A figyelmetekbe ajánljuk