A helyi mezőgazdászok egy igazán feltűnő, 1,8 méter magas szobrot találtak a Mexikói-öböl közelében, egy citrusligetben.

A Mexikói Antropológiai és Történeti Intézet úgy véli ez az első ilyen alkotás, amelyet a Huasteca nevű régióban fedeztek fel. A szakértők alaposan szemügyre vették a szobrot, ami által arra a következtetésre jutottak, hogy a női figura valószínűleg egy létező előkelőség lehetett, nem egy istennő - írja a Phys.org.

Látni lehet, hogy a művész még a női alak „haját" is gondosan kifaragta, és olyan részletesen dolgozta ki a szobrot, melyek magas státuszára utalnak. A becslések szerint 1450 és 1521 között készülhetett. Habár a gazdák egy prehispán lelőhelynél, az El Tajín közelében találtak rá, a szobor inkább az azték hatás nyomait hordozza magán.

A szobrot január elsején találták a gazdák, akik azonnal értesítették a hatóságokat. A terület, ahol megtalálták, korábban nem számított régészeti lelőhelynek, így a kutatók arra gyanakodnak, hogy a kőszobor máshonnan kerülhetett oda.

María Eugenia Maldonado Vite, az intézet munkatársa szerint a nő testtartása és öltözéke alapján egy uralkodó lehetett, ugyanakkor azt sem tartja teljesen kizártnak, hogy egyfajta egyvelege lehetett az ott ismert istennőknek és magas státuszú személyeknek.

A fotókat ITT tekintheted meg.


A figyelmetekbe ajánljuk