Kriptovalutáért kínált magyar képzőművészeti alkotás kelt el
A pandémia alatt sok átalakító folyamat felgyorsult, és míg a galériák és múzeumok kényszerből zárva tartanak, a kortárs alkotók új, és közvetlen utakat keresnek a rajongókhoz. A blockchain alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb a Bitcoin, az élet több területén is fontos változást hoztak. Most a pénzvilág után a művészeti életet is alaposan feje tetejére állíthatja az NFT (non-fungible token) terjedése.

A múlt héten Elon Musk párja, Grimes sokkolta a világot, hogy 20 perc alatt 5,8 millió dollárért értékesítette NFT, azaz csak digitális formában létező alkotásait. De nem Grimes az első NFT milliomos, a Christies aukciósház szervezésében Beeple digitális képét március 11-én 69 millió dollárért árverezték el. Beeple naponta 1 képet postolt 5000 napon keresztül az Instagram-ra, ez a kollekció ért meg a vevőnek a digitális piacon soha nem látott rekord összeget.

A blockchain alapú művészeti eladások összértéke 2021-re elérte a 160 millió dolláros forgalmat.

Hogy mennyire bizarr világba érkeztünk, talán jól demonstrálja az Injective Protocol nevű cég múlt heti akciója. A cég képviselője egy 30 millió forint értékű Banksy nyomatot semmisített meg, majd az akciót megörökítő videóból készítettek egy NFT-t, ami így az elégetett tárgy helyére lépve lett forgalomképes. Ezt a videó „alkotást" március 8-án árverezték el, és 394 ezer dollárért kelt el, ami 122 millió forint.

Az újdonságot elsősorban az jelenti, hogy a kripto titkosításnak és a decentralizált szerver-hálózatnak köszönhetően mostantól lehet digitális eredeti műről beszélni. Ha a Bitcoin a digitális arany, az NFT a digitális műtárgy, aminek garantált az eredetisége, a művész által meghatározott szabályok mentén lehet forgalmazni és tovább értékesíteni.

Weiler Péter képzőművész 20 éve Magyarország egyik legismertebb digitális képeket alkotó művésze. Hozzá kötődik az első magyar kriptovalutáért kapható képzőművészeti alkotás is, ami március 5-én került fel a nemzetközi Mintable rendszerébe.

Bitcoin bánya az Alföldön című alkotás

Weiler Péter

A Bitcoin áramfogyasztására rávilágító ironikus alkotás címe: Bitcoin bánya az Alföldön. Az NFT token, és a 80x80 cm vászonra nyomtatott kép egyben került 1 Ether-be, ami mai árfolyamon 560.000 forint. Az alkotást végül március 9-én egy ismert kortárs gyűjtő, Kacsuk Péter vásárolta meg. A vásárlásban biztosan előny volt, hogy Kacsuk Péter tudományos informatikus kutató, és nemcsak a kortárs képzőművészetben, de a kriptovaluták világában is otthon van.

„Digitális alkotóként közelről figyelem, hogy az online világban miként alakul át a művész és a befogadó közönség kapcsolata. A járvány következtében nem lehet kiállítást szervezni, a galériák és a múzeumok bezártak, de mi művészek alkotunk. A blockchain alapú művészeti platformokban nagy fantáziát látok"

– kezdte Weiler Péter képzőművész

"Ez egy olyan nemzetközi közeg, mint az Instagram, csak itt a gyűjtői szenvedély vásárlásra is készteti a látogatókat. Fontos eleme az NFT-nek, hogy a művész a viszonteladásokból is részesedhet, így én, ha a képem vevője egyszer úgy gondolja, hogy értékesítené a Bitcoin bánya az Alföldön alkotásomat, akkor 10% jutalékot kapok majd abból a tranzakcióból. Ez egy paradigma váltás a kortárs kereskedelemben, ahol eddig a művészek legfeljebb az aukciós hírekből értesültek, hogy mekkora szorzóval keltek el újra a képeik"

– folytatta.

Weiler Péter szerint pedig elképzelhető, hogy ismert művészek is csatlakoznak ehhez:

„A következő állomás, hogy ismert művészek fordulnak az NFT világ felé, és szerintem még idén a nagy nemzetközi sztárok eladási rekordjairól fogunk hallani. Maurizio Cattelan Comedian című falra ragasztott banánja is mint forgalomképes műtárgy valójában egy dokumentum, ami egészen részletesen leírja, hogy hogyan kell egy banánt a falra ragasztani. Akinél ez a dokumentum van, azé ez az alkotás, amiért 120 ezer dollárt fizetett. Egy NFT-t le is lehet a képernyőről menteni, kifotózni, de a tulajdonosa mégis az, akinek a kripto-tárcájában ott van a kód."

A figyelmetekbe ajánljuk