crypto

A Facebook kriptovaluta-projektje bedobta a törölközőt

A projekt olyan sok akadályba ütközött rövid élete során, hogy a cég levonta az egyértelmű következtetéseket és keresztet vetett rá.


A Facebook hosszú távú stabilcoin-projektje, a Diem leáll, jelentette be a cég. Egy külsős befektetési cég, a Silvergate Bank megerősítette, hogy 182 millió dollár értékben megvásárolta a Diem eszközeit a techóriástól, ezzel véget ért a régóta tartó és meglehetősen viharos kivonulás. Amikor a cég először prezentálta a projektet 2019 nyarán, ami akkor még Libra néven futott, az volt a terve, hogy egyszerű globális fizetési rendszert és pénzügyi infrastruktúrát hozzon létre, amely emberek milliárdjainak segíthet.

De mivel ez egy Facebook-márka, szinte mindenki elég szkeptikus volt. Az EU és az Egyesült Államok szabályozó hatóságai egyaránt szkeptikusan nyilatkoztak a projektről, és az európai trösztellenes felügyelet nem sokkal az első bejelentés után vizsgálatot indított a törekvésekkel kapcsolatban. A projekt néhány kezdeti támogatója, például a PayPal, a Mastercard és a Visa a hónapokig tartó szabályozási vizsgálatot követően elpártolt, és a dolgok innentől kezdve csak rosszabbra fordultak.

Először átnevezték a projektet Diemre, majd a szűkítették a hatőkörét. Az eredetileg globálisan támogatott kriptopénz ígéretéből végül csak az Egyesült Államokban elérhető kriptovaluta lett, miután a svájci fizetési szabályozó hatóságok nem hagyták jóvá. A Diem mainstreambe való bevezetésének felügyeletéért felelős csapat vezetői nem sokkal később elhagyták a vállalatot.

Végül aztán egyértelművé vált, hogy a dolog nem fogja már sokáig húzni, amikor tavaly év vége felé a Novi blokklánc pénztárca, amelyet a Facebook hozott létre a digitális valuta hordozására, bejelentette, hogy az eredetileg tervezett Diem helyett Pax Dollárral (USDP) fog fizetni.

(Forrás: Gizmodo)


A figyelmetekbe ajánljuk