A Színes Város csapat kovászos tűzfalfestménye a budapesti Károly körúton
Farkas András

Kösz Covid! Látványos tűzfalfestmény jelent meg a pesti belvárosban

12 nap, 180 liter festék és 420 négyzetméter falfelület – ez kellett hozzá, és persze a vírus, ami miatt eljött a kovász reneszánsza.


Tudtuk jól eddig is, hogy a koronavírus a tragédiák között a maga módján áldást is hozott. Ennek egy újabb különleges megnyilvánulása egy hatalmas tűzfalfestés a pesti belvárosban, a Károly körúton, ami soha nem született volna meg, ha a világjárvány nem éri el hazánkat és fővárosunkat.


A kovász is lehet hídwww.youtube.com


De elérte, a kovász, a kovászos kenyér pedig reneszánszát élte a nagy bezárkózás közepette. Éppen a kovász ihlette Hitka Viktória alkotását, amely A kovász is lehet híd címmel készült el júliusban.

A képzőművész-alkotó hisz a generációk közötti párbeszéd fontosságában, és ennek jótékony hatásait meg is tapasztalta. Az új tűzfalfestményt szóban is bemutatta.

„A kenyér, mint ajándék, gondoskodás jelenik meg, a szomszéd néninek vagy a nagymamának. Benne van az irónia, a jól ismert érzés emléke, hogy – "még egy kovász-kérdés a facebookon és megőrülök". De benne van a lenyomata annak is, hogy milyen, ha egy társadalom tényleg együtt tud működni"

olvasható az az énbudapestem oldalán az elemzése.

Hitka Viktóriáról érdemes tudni, hogy többek között gyerek és felnőttkönyvek is köszönhetik neki a kinézetüket, illusztrációikat, porcelántányérok a feliratukat. Új falfestményét a kovászról a Színes Város Csoport művészei vitték fel a fel a falra, 12 nap alatt, 180 liter festékből, 420 négyzetméteren. E csoport hazánk első tűzfalfestő szervezete, amelynek munkájával egyre több tűzfal válik látványossággá a fővárosban.

A figyelmetekbe ajánljuk