kapszulás koronavírus-teszt

Vittorio Saggiomo nápolyi születésű kémikus és holland kollégái egy egészen különleges koronavírus-tesztet alkottak meg: a találmány kávékapszulák segítségével képes kimutatni a fertőzöttséget.


A Haszon Magazin cikkéből kiderül, az új fajta teszt olcsó, gyors, akár egy antitestteszt, illetve precíz és pontos, mint egy PCR teszt.

Dr. Saggiomo a CoroNesspresso nevű eszköznél az úgynevezett Lamp (körkörösen összekapcsolt izotermális amplifikáció) módszert használta eszköze kifejlesztéséhez. Ez a PCR teszthez hasonlóan a kenetben található anyagot megsokszorozza, és az alapján alkot képet. A reakció beindulásakor a mintába helyezett speciális viasz kölcsönhatásba lép a környezetével, és a kialakult PH érték alapján elszíneződik, ami a fertőzöttséget jelzi. Ha a minta sárga lesz, akkor pozitívak, ha piros, akkor negatívak vagyunk. Emellett nem kell változó hőfokkal szabályozni a szaporítást, folyamatos 65 Celsius fokos hőmérsékletet kell a folyamatnak biztosítani.

Mint ismert, a PCR-tesztek a koronavírus örökítőanyaga alapján állapítják meg, hogy fertőzöttek vagyunk-e, amihez minimális mennyiségű minta is elegendő, míg az antitest teszteknél magas koncentrációban kell jelen lennie a vírus örökítőanyagának a mintában, hogy aránylag biztos eredményt kapjunk arról, hogy átestünk-e már a fertőzésen. Utóbbi előnye, hogy gyors és otthon is elvégezhető.

Dr. Saddiomo célja az volt, hogy olyan technológiát és eszközt találjon, amely egy otthoni háztartásban is megtalálható kedvező áron. Aztán jött az elképesztő felismerés: a Nespresso kávéfőző kapszulái tökéletesen megfelelnek az otthoni teszt alkatrészeinek befogadására.

És tényleg olcsón kijövünk belőle: az üvegcsével és viasszal felszerelt kapszulák költsége 20 eurócent. Jó hír, hogy a tesztek során egyetlen fals eredmény sem született, ráadásul a felhasznált anyagok nagy része újrahasznosítható, így a gyártási költségek is alacsonyak lennének, és nem lenne akadálya a milliószámra gyártott tesztek megvalósításának.

Kíváncsian várjuk, hogy elterjed-e a forradalmi találmány; de Mark Lorch független kémikus szerint a tesztek kellően érzékenyek és pontosak, tehát alkalmasak lehetnek rá.

(Haszon Magazin/ Qubit)

A figyelmetekbe ajánljuk