Az Omicron miatt felkerült tíz ország a brit vöröslistára

Az Omicron miatt felkerült tíz ország a brit vöröslistára

A helyzet a szigetországban is bonyolódik.


Anglia tíz dél-afrikai országot vett fel a vörös listára, és minden érkezőtől megköveteli a 2. napi PCR-teszt elvégzését és az önizolációt, amíg negatív eredményt nem kapnak. A vörös listára való visszatérésre azután került sor, hogy az Omicron-változatot Dél-Afrikában és Botswanában észlelték.

A dél-afrikai utasoknak mostantól karanténba kell vonulniuk az Egyesült Királyságba érkezéskor, kilenc másik afrikai országból érkezőkkel együtt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az új Omicron törzset az aggodalomra okot adó változat kategóriába sorolta. Így mostantól a vörös listás országokból érkezőknek azonnal karanténba kell vonulniuk a kormány által kijelölt szállodákban.

A vörös listára felkerült országok a következők: Dél-Afrika, Namíbia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini, Malawi, Mozambik, Zambia és Angola. Az utazást nem tiltják be teljesen, de a 2. napon PCR-tesztet kell majd végezni.

Boris Johnson brit miniszterelnök így nyilatkozott:

Ez a változat világszerte terjed, és eddig két esetet azonosítottak itt az Egyesült Királyságban. Nagyon kiterjedt mutációról van szó, ami azt jelenti, hogy jelentősen eltér a vírus korábbi konfigurációitól, és ennek következtében – legalábbis részben – idővel csökkentheti a vakcináink védettségét. Ezért most elővigyázatosságból célzott és arányos intézkedéseket kell hoznunk, amíg többet tudunk meg."


(traveldailymedia)

A figyelmetekbe ajánljuk