Hogyan vezetett a világjárvány a plasztikai beavatkozások növekedéséhez?

Az otthon eltöltött rengeteg idő sokaknál fokozott önellenőrzéshez vezetett, ami miatt többen folyamodtak plasztikai eljárásokhoz.


A lezárások alatt rengeteg poszt szólt arról a közösségi médiában, hogy most jött el az ideje az önfejlesztésnek, a fogyásnak, a kreativitásnak. Ez a nyomás sok embert arra késztetett, hogy szike alá feküdjön, a világjárvány alatt ugyanis megnőtt a plasztikai beavatkozások száma. Ám nemcsak a közösségi média, de a rengeteg idő is közrejátszhatott ebben: most ugyanis volt idejük az embereknek otthon lábadozni egy-egy műtét után ─ olvasható a Guardian hasábjain.

Dr. Jacob Sedgh plasztikai sebész szerint az embereknek több idejük volt a tükör előtt önmagukon gondolkodni, emiatt kritikusabbá válhatnak önmagukkal szemben. Dr. Sedgh általános tapasztalata az, hogy az emberek több pénzt költenek a kinézetükre, mint ruházatra, vagy utazásra. A járványhelyzet alatt sok olyan új páciense érkezett, aki először esik át plasztikai beavatkozáson.

A beavatkozások közül az orrplasztika, arcplasztika, és a Botox a legnépszerűbbek. A műtét után az emberek duzzanatot, zúzódást tapasztalhatnak, és egészen másképp nézhetnek ki. A vírushelyzet alatt az otthonról dolgozóknak lehetőségük volt felépülni anélkül, hogy ezt a duzzanatot bárki észrevenné.

Dr. Steve Pearlman, New York-i arcplasztikai sebész is arról számolt be, hogy növekedett azon hírességek száma az ügyfelei körében, akik nem forgatnak, nem lépnek fel, és nem vesznek részt rendezvényeken. Miután New York államot három hónapig lezárták, az arcplasztikára és ajakfeltöltésre érkező betegek száma jelentősen megnőtt.

Érdekesség lehet, hogy a különböző videoalkalmazásokon eltöltött rengeteg idő növelheti az elégedetlenséget, ezeken a felületeken ugyanis folyamatosan látjuk magunkat. Ezt alátámasztották egy nemrég készült kutatásban, amely az Arcplasztikai Sebészet és Esztétikai Orvostudomány folyóiratban jelent meg.

A videohívások ráadásul eltúlozzák az arc aszimmetriáját, mivel a kamera által felvett kép meg van fordítva. A szelfik továbbá torzítják a valós képet, a halszem kamera miatt például nagyobbnak tűnhet az orrunk.

Pearlmant több nő kereste meg az elmúlt időszakban, szerinte

„A férfiak (...) amikor a Zoom-on vannak, nem igazán koncentrálnak arra, hogy néznek ki. A nőket ez jobban aggasztja."

A konzultáció során Pearlman, mint sok más plasztikai sebész, egy professzionális kamerát használ, amely pontos képet ad az arcról, ezzel próbálja csökkenteni a médiafelületek által létrejött arc diszmorfia (torzulás) érzését.

A jelenlegi, egyedi körülményeink tehát nem csak hétköznapi stresszt váltottak ki az emberekből, néhányan annyira torznak látták magukat, valamint hirtelen annyi idejük lett, hogy rászánták a pénzt és kés alá feküdtek. Egy ilyen, nagy stresszhelyzetben hozott döntés veszélyes is lehet, a következményei ugyanis egész életünkre kihatnak.

A figyelmetekbe ajánljuk