Koronavírus-vesztesek: nyolc ország, ami gazdaságilag igazán megsínylette a világjárványt

Koronavírus-vesztesek: nyolc ország, ami gazdaságilag igazán megsínylette a világjárványt

Nincs vita abban, hogy gazdaságilag a világ összes országa megsínylette a lassan második éve tartó koronavírus-járványt. Vannak azonban olyan országok, amelyeknek a gazdasága szinte teljes egészében a turizmustól függött, márpedig abból nem sok jutott mostanában.


A Next Vacay repülőjegy-elemző oldala szedte össze azokat az országokat, amelyek a legnagyobb bajban vannak a pandémia, és az azzal együtt járó utazási korlátozások és bezárások következtében. Hogy jobban felhívják a figyelmet a bajbajutott területekre, egy figyelemfelkeltő videót is készítettek, ahol világszerte az SOS és a HELP üzenetek jelentek meg a nehézségekkel küzdő turisztikai célpontok homokjában.

Mindezzel azt üzenik, hogy aki teheti, látogassa meg az egyre enyhülő korlátozások alatt valamelyik országot. Ahogy a Next Vacay írja: mindezzel nem csak a nyári színünket fokozhatjuk, de egy egész nemzetet is megmenthetünk.

​​Makaó

Maka\u00f3

Shutterstock

Kína délkeleti partjai mentén fekvő Makaó a pandémia előtt havonta nagyjából 3,28 millió turistát fogadott, akik a pezsgő éjszakai életet, a kultúrát és nem mellesleg a kaszinókat keresték. Ez egyben azt is jelentette, hogy a közösség bevételének 72%-át az idegenforgalom adta, ami példátlan a listán. Nem meglepő, hogy a helyieknek súlyos csapás volt, amikor a vírus miatt leállt a nemzetközi közlekedés.

Emiatt a havi látogatószám átlagosan 491 419-re esett vissza.

Ez 85,04%-os csökkenést jelentett az előző, 2019-es évhez képest – ennek következtében a helyi vállalkozások is megtizedelődtek. A turistákat nézve Makaón volt a legnagyobb zuhanás a listán, amit a gazdaság is rendesen megsínylett.

Ciprus

Ciprus

Shutterstock

Ciprus sem bővelkedett a látogatókban: beszédes, hogy a „nyaralás Cipruson" keresések átlagosan 45%-kal csökkentek az elmúlt évben. A Magyarországon is népszerű tengerparti nyaralóhely látogatóinak száma 2019 és 2020 között 84,12%-kal esett vissza, azaz a bő 331 ezres havi turistából csupán 52 ezres lett a tavalyi évben.

Thaiföld

Thaif\u00f6ld

Shutterstock

Ugyan Thaiföld a hatodik helyen áll a válságban leginkább érintett országok listáján, az összes elemzett helyszín közül mégis őket sújtotta pénzügyileg legsúlyosabban a járvány:

a bevételük becslések szerint 21,9 %-al, nagyjából 13,54 milliárd dollárral csappant meg.

Az általában nyüzsgő, paradicsomba illő úti célt a járvány kitörése után havi 3,3 millió turista helyett alig több mint félmillió látogatta meg, amely 83%-os visszaesést jelent.

Puerto Rico

Puerto Rico

Shutterstock

Nincs turista, nincs munkahely. Az turizmus nem csupán tengerparti árusokból és a szállodákból áll, hanem éttermekből, ajándékboltokból, taxisokból, múzeumokból.

A legjobb példa erre Puerto Rico. A gyönyörű strandokkal, hegyekkel, vízesésekkel és esőerdőkkel megáldott szigetországra még 4,3%-kal többen voltak kíváncsiak, mint az előző évben.

Mindennek ellenére közel 200 ezer ember veszítette el a munkáját az országban, amely a foglalkoztatottsági adatok alapján 19,8% az előző évhez képest, egyben a legdrasztikusabb csökkenés a listán.

Barbados

barbados

Shutterstock

A Karib-térség másik szigetállamát, Barbadost két irányból is felpofozta a vírus: a látogatók száma 55,5%-kal zuhant, amivel együtt járt, hogy a negatív dobogó második helyen áll a csökkenő foglalkoztatás tekintetében:

a munkahelyek 10,85%-a szűnt meg, azaz számszerűsítve 13 550 ember vesztette el a munkáját. Mindez azért is megdöbbentő, mert a sziget lakossága 287 000 fő körül mozog.

Jamaica

jamaica

Shutterstock

Ha a GDP-arányosan nézzük, Jamaica függ a harmadik leginkább az idegenforgalomtól: bevételük 34,7%-a innen származik. Ez átlagosan havi 352 827 látogatót jelentett a pezsgő országban, amelyet a vírus 111 ezerre faragott. Ezáltal a szigetcsoport fontos bevételektől esett el, a gyönyörű strandjai pedig szinte érintetlenek maradtak.

Malajzia

Malazia

Shutterstock

Az egyenlítő közelében fekvő Malajzia a harmadik helyen áll, ha csupán a nyaralók elvesztését nézzük. A szigetcsoportra 2019-ben havonta több mint kétmillióan voltak kíváncsiak, ami 2020-ra 361 060-ra csökkent. Ez 83%, a bevételkiesés pedig 9,08 milliárd dollárral fájt az országnak.

Fülöp-szigetek

F\u00fcl\u00f6p-szigetek

Shutterstock

A 7641 szigetből álló (amelyből csupán nagyjából 800 lakott) Fülöp-szigetek titokzatossága és a természeti szépsége révén érthető, hogy kedvelt úti cél volt a nyaralók körében. Ennek következtében a turizmus az éves GDP negyedéért (24,6%) felelős.

Azonban a járvány lényegében elvágta a szigetcsoportot a világ többi részétől, ami 9,76 milliárd dollárnyi, rendkívül szükséges bevételtől fosztotta meg a gazdaságot. A nagyjából 688 ezer havi látogatóból 123 ezer lett. Ez a 83%-os bevételkiesés pedig 9,08 milliárd dollárba fájt az országnak.

A teljes listát, amelyen többek között Horvátország, Görögország, Portugáli, Új-Zéland és Málta is megtalálható, itt lehet megtekinteni.

Mit tehetünk mi? 

A Next Vacay az összegzésében kiemeli: a listán szereplő országok lényegében nem tudnak megélni a turisták nélkül. Nélkülük nincs alternatíva, és egyéb foglalkoztatási lehetőség. Az országok a turizmusnak köszönhetik a fennmaradásukat, és a koronavírus miatt majdnem katasztrofális vége lett – ezért is érdemes odautazni.

A Travely Media pedig összeszedett néhány tippet, hogyan segíthetünk minél többet, ha már ott vagyunk:

  • A szállodaláncok helyett szálljunk meg inkább helyi hotelekben és hostelekben.
  • Fogadjunk fel helyi idegenvezetőt, amivel nem csupán a gazdaságot támogatjuk, de egy új és átfogóbb ismeretünk is lehet az adott országról.
  • Szuveníreket az utcai árusoktól és a helyi üzletektől vásároljuk, a vámmentes reptéri boltok helyett.
  • Együnk úgy, mint a helyiek. Rengeteg független, a helyiek által üzemeltetett étterem van, ahol az ott dolgozók konyháján keresztül megismerhetjük az ország kultúráját is – ahelyett, hogy a nagyobb étteremláncokhoz ragaszkodnánk.
  • Hagyjunk pozitív értékeléseket az interneten azokról a helyekről, amelyek tetszettek, hogy azok új vendégeket is odacsábíthassanak.

A figyelmetekbe ajánljuk