Egy barna-fehér színű egér

Egerekbe ültetett hajjal oldanák meg a kopaszodást

Annak érdekében, hogy megreformálják a hajbeültetés-iparágat, a tudósok emberi hajsejteket növesztenek egereken.

Ernesto Lujan biológus, a dNovo orvosi startup alapítója az MIT Technology Review-nak elmondta, hogy cége sikeresen ültetett át emberi haj-őssejteket egy egérre.

Az eredmény ugyan kétségtelenül ijesztően hangozhat, a mögöttes technológia azonban lenyűgöző, és az egész visszavezethető a kopaszodás működéséhez. Az emberek a születésük pillanatában az összes olyan őssejttel rendelkeznek, amelyek a dús hajzatért felelősek. Ha egyszer azonban ezek elfogynak, akkor örökre eltűnnek. Legalábbis jelenleg így állnak a dolgok.

Lujan azonban azt állítja, hogy a startupja más sejtek, például a normál bőrsejtek genetikai módosításával képes létrehozni a tüszőformáló őssejteket. Az MIT Tech-nek elmondta, hogy szerinte a technikát fel lehetne használni a hajhullás kiváltó okának kezelésére.

A dNovo csatlakozik a startupok egyre növekvő iparágához, amelyek őssejtekkel próbálják gyógyítani a kopaszságot. Fontos azonban megjegyezni, hogy sokkal több kutatásra van szükség, mielőtt az ilyen technológiát használó kereskedelmi kezelés elérhetővé válik.

Forrás: Futurism

A figyelmetekbe ajánljuk