kopasz partjelző
Youtube/Chuckiehands

A kopasz partjelző volt a főszereplője az új kamerarendszernek

A mesterséges intelligencia se tökéletes – egy kopasz fejbőr bármikor kifoghat rajta.


Rengeteg cikk születik a mesterséges intelligencia (MI) újabb és újabb fejlődéséről és a tudományban elért sikereiről. A mindennapokban is egyre többet találkozunk vele, és sokszor ijesztően nagy befolyással lehet egy teljes országra is. Most kiderült, hogy még közel sem tökéletes a működtetése, és néha elkél az emberi segítség.

Történt ugyanis, hogy a koronavírus-járvány miatt ahogy a nézőket, úgy a meccset közvetítő személyzet számát is próbálták minimálisra csökkenteni egy skót focimeccsen. A Inverness-Ayr United mérkőzés előtt bejelentették, hogy a hazai csapat által telepített MI-kamerát először fogják alkalmazni a megszokott operatőrök helyett.

Hogy a gépi tanulás mennyire nem zökkenőmentes azt jól mutatja, hogy az új kamerarendszer

összekeverte a partjelző kopasz fejét a focilabdával.

A beharangozott fejlesztés állítólag sokkal jobban követte volna a játék menetét, hogy a nézők ne maradjanak le semmiről; ehelyett még egy vendég gólról is lemaradtak a meccset követők, mert a kamerának annyira megtetszett a fényesen csillogó kopaszkás partjelző.

A rendszert készítő Pixellot indoklása szerint

Ez egy gépi tanulási rendszer, ami korlátozottan ismeri mind a labdákat, mind az emberi anatómiát. És bár a mostani eset nagyon vicces, ilyen típusú hibák bármelyik MI-rendszerrel előfordulhatnak. Ez a baki furcsa módon hasonlít például az önvezető autók által elkövetett hibákhoz, amik halálos balesetet is okoznak.

Szerencsére itt semmilyen életveszélyes dolog nem történt, csupán egy dühítően mulatságos 90 percet kellett végignéznie a szurkolóknak. Az esetről videó is készül, íme:

A figyelmetekbe ajánljuk