Egy füstölgő kémény.

A világnak több mint felére kell csökkentenie a szén-, olaj- és gázkitermelést a következő évtizedben, hogy megmaradjon az esélye annak, hogy a globális felmelegedés ne érje el a veszélyes szintet.


Az ENSZ Környezetvédelmi Programja által közzétett jelentés megállapította, hogy bár a kormányok ambiciózus ígéreteket tettek az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorítására, 2030-ra még mindig kétszer annyi fosszilis tüzelőanyag kitermelését tervezik, mint amennyi a 2015-ös párizsi klímaegyezmény azon céljával összhangban lenne, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fok alatt tartsák – írja a Phys.org.

Klímaszakértők szerint a világnak 2050-ig fel kell hagynia az üvegházhatású gázok légkörben lévő összmennyiségének növelésével, és ez – más intézkedések mellett – csak a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének mielőbbi drasztikus csökkentésével érhető el.

A jelentés – amelyet néhány nappal az október 31-én Glasgow-ban kezdődő ENSZ éghajlat-változási csúcstalálkozó előtt tettek közzé –, megállapította, hogy a legtöbb nagy olaj- és gáztermelő – sőt néhány jelentős széntermelő is – 2030-ig vagy még azon túl is a termelés növelését tervezi.

A jelentés azt is megállapította, hogy a 20 legnagyobb ipari és feltörekvő gazdaságból álló csoport 2020 eleje óta többet fektetett be új fosszilis tüzelőanyag-projektekbe, mint tiszta energiába. A jelentés szerint az éghajlati célok és a fosszilis tüzelőanyag-kitermelési tervek közötti eltérés – amelyet "termelési szakadéknak" neveznek – legalább 2040-ig tovább fog nőni.

Az UNEP szerint ez egyre meredekebb és szélsőségesebb intézkedéseket tesz szükségessé a párizsi kibocsátási cél eléréséhez.

Még van idő arra, hogy a hosszú távú felmelegedést 1,5°C-ra korlátozzuk, de ez a lehetőség gyorsan elillanhat

– mondta az ügynökség ügyvezető igazgatója, Inger Andersen, hozzátéve, hogy a Glasgow-i klímacsúcson a kormányoknak kötelezettséget kell vállalniuk a szakadék megszüntetésére.

A jelentés, amelyben több mint 40 kutató működött közre, 15 jelentős fosszilis tüzelőanyag-termelő országot vizsgál.

Az Egyesült Államok esetében megállapították, hogy a kormányzati előrejelzések szerint a 2019-es szinthez képest 2030-ra 17%-ra, illetve 12%-ra nő a kőolaj- és földgáztermelés. Ennek nagy része exportra kerülne, ami azt jelenti, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származó kibocsátások nem jelennek meg az amerikai nyilvántartásban, bár a globális összértékhez hozzáadódnának.

Az amerikai széntermelés az előrejelzések szerint 30%-kal csökken az elkövetkező évtizedben 2019-hez képest.

A figyelmetekbe ajánljuk