Tudtad, hogy Kleopátra becsült vagyona mai értékén 95,8 milliárd dollár volt?
Getty Images

Tudtad, hogy Kleopátra becsült vagyona mai értékén 95,8 milliárd dollár volt?

Az elmúlt évezredek legvagyonosabb uralkodónőit és business womanjeit idézzük meg a Hamu és Gyémánt magazin aktuális lapszámának történelmi rovatában. Most ízelítőként Kleopátrát, Egyiptom királynőjét, az utolsó fáraót mutatjuk be – életének pénzügyi oldaláról.


Pénz és hatalom

Akár örökség útján, akár saját erőből szerzi meg valaki, egy bizonyos szint fölött a történelemkönyvekbe is bekerülhet a neve. Noha az annalesekbe többségében férfiak nevét jegyezték be, számos női krőzust is kitermelt a történelem.

II. (Nagy) Katalin

Getty Images

VII. Kleopátra – nő, uralkodó, istenség

A hellenisztikus kor utolsó fáraójaként 21 esztendőn át uralkodott birodalma fölött a lenyűgöző szépségű Kleopátra. Bár korábban több, összesen hat egyiptomi királynő is ugyanezt a nevet viselte, elődeit beárnyékolja a valamennyiüknél erősebb és híresebb egyéniség. Aligha véletlen, hogy fordulatos élete Shakespeare-től G. B. Shaw-ig számos későbbi művészt alkotásra ihletett.

Kleopátra a Nagy Sándor alapította tengermelléki Alexandriában született, és az egykori városalapító hírneves tábornoka, I. Ptolemaiosz egyenes ági leszármazottja volt. Sok nyelven beszélt, ritkán szorult tolmácsra, így – természeti adottságain túl – könnyen szót értett a bele habarodott Iulius Caesarral, majd később – a nála 30 évvel idősebb férfi ellen elkövetett merénylet után – a római triumvirátus egyik tagjával, Marcus Antoniusszal is, akihez feleségül is ment.

Az uralkodónő nemcsak szerelmi viszonyt ápolt a világ egykoron két legbefolyásosabb férfijával, hanem egyidejűleg a saját hatalmát is megszilárdíthatta. Sőt Antonius jóvoltából Líbia királynője lett, majd Ciprus társuralkodójaként is megkoronázták, így dukált neki a „Királynők Királynője" titulus.

Amikor azonban Caesar törvényes örököse, Octavianus csapatai rázúdultak Egyiptomra, előbb a vesztes Antonius, majd Kleopátra is öngyilkosságba menekült.

Élete során viszont rajta tartotta kezét és szemét Egyiptom gabonatermésén, papirusz-, gyógyír- és kenceiparán, vagyonát ezért is becsüli az utókor csillagászatira. Igaz, korának sztárja eközben háborúi megvívásához – hitelért – maga is szívesen fordult külföldi uralkodókhoz istápolásért…

VII. Kleopátra
Élt: i.e. 69-30
Becsült vagyona (mai értéken): 95,8 milliárd dollár

Kíváncsi vagy a folytatásra? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában olvasható. A magazin megvásárolható a kiemelt újságárusoknál, illetve megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Szerző: Benda László

A figyelmetekbe ajánljuk