Érdemes a héten a szabadban tölteni az estéket.

A tavasz leglátványosabb meteorhullását csíphetjük el a héten. Az úgynevezett Éta Aquaridák fognak feltűnni az égbolton, amik a Halley üstökös által hátrahagyott szemcsékből jönnek létre.

A legtöbb meteort az USA Today szerint május 5-én láthatjuk a hajnali órákban, de már 4-én is megfigyelhetjük őket egészen 6-áig.

És a látvány tényleg pazar lehet: az Éta Aquaridák olyan gyorsak, hogy egészen látványos fénycsíkokat hagynak majd maguk után, amelyek még pár másodpercig láthatóak lesznek az égbolton. Mindez azért lesz észlelhető, mert a Föld áthalad a már említett szemcséken, és a törmelékek a légkörbe belépve megsemmisülnek. Egyébként a Halley üstökös felelős az októberi Orionidákért is.

Ugyan a meteorraj a déli féltekén lesz a leglátványosabb, de itthon is megtekinthető lesz: óránként akár tíz meteor is észlelhető lesz május 5-én.

A megfigyeléshez érdemes olyan helyszíneket választani, ahol nem szennyezett a levegő, illetve már fél órával előtte ajánlott elrakni a telefonokat, és kerülni kell más fényforrást is, mivel nagyban rontani fogja az élményt.


Friss

Egyszerű és isteni: házi készítésű sushi recept

Maki, azaz a tekert sushi. A japán gasztronómia rajongói számára alapfogalom, de még talán azok számára sem ismeretlen, akik nem rajonganak túlságosan a távol-keleti konyháért. Az apró tekercsek elkészítése időigényes lehet, azonban minden munkát megér.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk