Most akár miénk is lehet Rowan Atkinson retro Aston Martinja

A brit komikus egy évtizedig versenyzett vele különféle futamokon.


Lehet, hogy Rowan Atkinson Mr. Bean szerepében egy lepukkant Minit vezetett, de a forgatáson kívül jóval kifinomultabb ízlése volt az autók terén. A brit komikus gyűjteményének egyik legszebb járműve egy 1986-os Aston Martin V8 Vantage Zagato, amelyet Dylan Miles most hirdetett meg eladásra az Egyesült Királyságban.

De nem csupán egykori tulajdonosa teszi különlegessé ezt a versenyautót, hanem az is, hogy egyedi.

Az olasz tervezésű grand tourerből mindössze 52 példány készült 1986 és 1990 között. Atkinson autójának alvázszáma 20013, az első volt a sorozatból, de csak 1998-ban került a komédiás birtokába. Az autórajongó színész azonnal nekilátott, hogy az autót versenyspecifikációk szerint átalakíttassa az Aston Martin Owners Club C2 osztály Mildly Modified kategóriájához.

Atkinson V8 Vantage Zagatoja az egyetlen példány, amely megkapta ezt a kezelést, amelyet a márka klasszikus autókkal foglalkozó részlege, az Aston Martin Works végzett el. Az átalakítás részeként a jármű 5,3 literes V8-as motort átépítették és Weber Alpha üzemanyag-befecskendezővel, valamint kerámia bevonatú kipufogófejjel egészítették ki. Ezek a módosítások a motor teljesítményét 482 lóerőre és 412 ft lbs nyomatékra növelték, ami 52, illetve 17 százalékkal emelte meg ezeket az értékeket.

Az átalakítás azonban többről szólt, mint a motor újrahangolása. Minden felesleges alkatrésztől megfosztották, miközben könnyűszerkezetes paneleket és plexiüveg oldalablakokat szereltek be, hogy a teljes súlyt 3 527 fontról 3 197 fontra csökkentsék. Az egyéb módosítások között szerepel egy új, verseny-specifikus felfüggesztés és fékrendszer AP Racing alkatrészekkel.

Mindezek mellett vörös színben pompázik a gyári fekete belső tér felett, és mindkét ajtón fehér versenygumi található.

A kocsiról a képeket ITT megtekintheted!

A figyelmetekbe ajánljuk