teknős galapagos
A genetikai vizsgálatok megerősítették, hogy a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán talált óriásteknős egy több mint száz éve kihaltnak hitt alfaj egyik példánya.

Az MTI beszámolója szerint a felnőtt nőstényt még 2019 elején fedezték fel egy, a Galápagosi Nemzeti Park és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport által szervezett expedíción.

Gustavo Marique környezetvédelmi miniszter szerint az alfajról úgy tudták, hogy több mint száz éve kihalt, de most újra megerősítették az alfaj létezését.

„A Chelonoidis phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknőst megtalálták a Galápagoson"

– mondta a miniszter .

A Yale Egyetem kutatói a két éve talált nőstény DNS-ét egy hím egyedével vetették össze, amelyet a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtött be, és amelyet egy múzeumban őriznek.

A Fernandina szigetén őshonos állat egyike a galápagosi óriásteknős 15 alfajának, amelyből kettő már kihalt.

„A felfedezés kétségtelenül felébreszti ezen alfajok talpraállításának reményét, hogy elkerüljük a Magányos George sorsához hasonló eseteket"

– nyilatkozta Danny Rueda, a Galápagosi Nemzeti Park igazgatója. Magányos George, a Chelonoidis abingdonii alfaj utolsó képviselője volt, a példány 2012-ben pusztult el utódok nélkül, mivel nem volt hajlandó fogságban párosodni nőstényekkel.

A napokban írtuk meg, hogy Leonardo DiCaprio is a térség megmentésén dolgozik a maga módján, és 43 millió dollárt, azaz nagyjából 12 milliárd forintot ajánlott fel a Galapágos-szigetek helyreállítási munkáira.


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk