Egyes vulkánok olyan erős kitöréseket produkálhatnak, hogy port és mérgező gázokat bocsájtanak ki a levegőbe, elzárva ezzel a napfényt és évtizedekre megváltoztatva a bolygó éghajlatát.


A Mars északi részén található Arabia Terra régió egy részének domborzatát és ásványi összetételét vizsgálva a tudósok nemrégiben bizonyítékot találtak több ezer kitörésre, vagy szuper-kitörésre, amelyek a leghevesebb eddig ismert vulkáni robbanások.

Ezek a robbanások vízgőzt, szén-dioxidot és kén-dioxidot bocsájtanak a levegőbe, és mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt 500 millió év alatt végigsöpörtek a Mars felszínén. A tudósok erről a Geophysical Research Letters című folyóiratban 2021 júliusában megjelent tanulmányban számoltak be.

Mindegyik kitörésnek jelentős éghajlati hatása lehetett - talán a felszabaduló gázok miatt a légkör vastagabb lett, vagy elzárta a Napot, és hidegebbé tette az atmoszférát. A marsi klíma modellezőinek még lesz némi munkájuk, hogy megpróbálják megérteni a vulkánok hatását."

– mondta Patrick Whelley, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának geológusa.

Arabia Terra

mars.jpl.nasa.gov

Miután 400 millió olimpiai méretű úszómedencének megfelelő mennyiségű olvadt kőzetet és gázt lövelltek a felszínre, és vastag hamutakarót terítettek a kitörés helyétől még több ezer kilométerre, egy ekkora vulkán egy hatalmas lyukba, kalderába omlik össze. A Földön is létező kalderák több tucat kilométer szélesek lehetnek. Az Arabia Terra hét kalderája volt az első árulkodó jel arra, hogy a térségben valaha szuperkitörésekre képes vulkánok létezhettek.

(Phys.org)

A figyelmetekbe ajánljuk