Tel Aviv esti látképe.

Egy szerdán közzétett felmérés szerint Tel-Aviv a világ legdrágább városa, mivel az izraeli megélhetési költségeket a világszerte növekvő infláció nagyon erőteljesen felemelte.


Az izraeli város öt lépcsőfokot lépett előre, és most először szerezte meg az első helyet az Economist Intelligence Unit (EIU) által összeállított rangsorban – írja a Phys.org.

A Worldwide Cost of Living Indexet úgy állítják össze, hogy 173 város áruk és szolgáltatások dollárban kifejezett díjait hasonlítják össze.

Tel-Aviv részben a nemzeti valuta, az új sékel dollárral szembeni erősödésének, valamint a közlekedési és élelmiszerárak emelkedésének köszönhetően került feljebb a rangsorban.

A második helyen Párizs és Szingapúr végzett, majd Zürich és Hongkong következett. New York a hatodik, Genf pedig a hetedik helyre „futott be”.

A top 10-et Koppenhága a nyolcadik, Los Angeles a kilencedik, a japán Oszaka pedig a tizedik helyen zárta.

Tavaly a felmérés szerint Párizs, Zürich és Hongkong együttesen állt az első helyen.

Ne feledkezzünk meg a lista utolsó helyezettjéről sem: Damaszkusz bizonyult a világ legolcsóbb városának.

Az idei adatokat augusztusban és szeptemberben gyűjtötték, amikor a fuvarok és áruk díjai emelkedtek, és a számok mutatják, hogy az árak helyi valutában számolva átlagosan 3,5 százalékkal növekedtek. Ez a leggyorsabb inflációs ráta, amelyet az elmúlt öt évben regisztráltak.

A koronavírus-járvány miatti társadalmi korlátozások megzavarták az árukínálatot, ami hiányhoz és magasabb árakhoz vezetett

- mondta Upasana Dutt, az EIU világszintű megélhetési költségekért felelős vezetője.

A figyelmetekbe ajánljuk