Valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy a mozgás hozzájárulhat a hosszú élethez, de vajon mennyi kell belőle?


Korábban írtunk már arról, kiderült, nem szükséges napi tízezer lépést megtennünk ahhoz, hogy csökkentsük az elhalálozás kockázatát. A szakemberek arra jutottak, hogy a naponta megtett lépések száma lineáris összefüggést mutat a hosszabb élettel.

Ám sok minden még nem tisztázott. A nap melyik szakaszában gyalogoljunk? Célzottan sétáljunk? Milyen lépések számítanak egészségmegőrzőnek?

Christopher Moore járványkutató, az észak-karolinai egyetem munkatársa szerint az elmúlt évtizedekben elért technológiai fejlődés lehetővé tette a kutatók számára, hogy rövid mozgásokat, aktivitásokat is mérni tudjanak.

Az 1990-es évektől 40 ezer nőnek mérték az aktivitását egy hosszú, amerikai vizsgálatsorozatban. Moore és munkatársai ezen adatokat használták fel kutatásukhoz. A vizsgálatban 16 ezer nőnek mérték a lépéseit, az ő adataik alapján elmondható, hogy a nagyobb lépésszám összefügg a hosszabb élettel.

Korábbi kutatások alapján kiderült, hogy a napi 4400 lépés már magasabb életkorhoz vezet, amennyiben összehasonlítják olyan kevésbé aktív csoportokkal, melyekben 2700 az átlaglépés.

Azt már tudjuk, hogy mennyit lépjünk, de hogyan tegyük ezt? Az új kutatás olyan tényezőket is számításba vesz, hogy mennyi ideig tartott a gyaloglás. Ez alapján kétféle lépést választottak külön, a rövid ideig tartó mozgást (ilyen az, amikor lemegyünk az autóhoz valamiért) és a hosszabb ideig tartót (a 10 percnél hosszabb séták, könnyedebb edzések ide tartoznak).

A kutatók szerint ezek a rövid, váratlan lépések is számítanak. Azok a nők ugyanis, akik ilyen rövid kis sétákban tették meg a több lépést, akkor is tovább éltek, ha kevésbé aktív társaik hosszabb, tervezett sétákat tettek.

Érdekes módon 1000 lépés a rövid, spontán lépésekből pont annyira védte a résztvevőket az elhalálozástól, mint az a 2000 lépés, melyet a hosszabb, tervezett séták során tettek meg: mindkettő körülbelül 30 százalékkal csökkentette az idő előtti elhalálozást.

Noha az eredményeket még csak az American Heart Association konferenciáján mutatták be és a tudományos cikk nem került még jóváhagyásra, a kutatás azt bizonyítja, hogy bízhatunk hétköznapi, spontán lépéseinkben is, amikor életünk meghosszabbításáról van szó.

(Forrás: Science Alert)

Friss

Nyolcmilliárd forintot fizetne valaki Jeff Bezosnak, csak hadd menjen ő is az űrbe

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos még idén nyáron az űrbe megy. A dollármilliárdos testvérével és egy tehetős licitálóval osztja meg a kalandot.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Kiderült, mi okozza az északi fényt

Bár az északi fény a világ talán leglátványosabb természeti jelensége, kialakulásának okával eddig nem voltak teljesen tisztában a tudósok. Egy frissen közölt tanulmányban viszont úgy tűnik, sikerült leírni, hogy mitől alakulnak ki az északi égbolton megjelenő kék, zöld és lila hullámzások.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.14.

Hétfő reggel Jaoquin Phoenix gondolatait idézzük, aki a kitartás fontosságára hívja fel a figyelmünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk