A bezártság miatt érezhetjük úgy, hogy hiányzik nekünk az érintés. Vajon mit tud adni egy érintés, ami mással nem pótolható?


A bezártság előtt gyakoriak voltak a kézfogások, ölelések, vállszorítások. Ma másfél méterről kell elkerülnünk egymást egy maszkban. Visszasírjuk a régi időket. A szakemberek a bőréhség (skin hunger) kifejezéssel írták le azt a jelenséget, hogy vágyunk az érintésre.

Az introvertált emberek szeretnek egyedül lenni, kevésbé rázta meg őket a bezártság. Egy ölelés azonban minden emberben oxitocint és endorfint szabadíthat fel, ami jelentősen hozzájárul a jólléthez.

Arisztotelész az érintést a legalacsonyabb érzékünknek nevezte. Ebben tévedhetett, hiszen az érintés a legelső, amivel találkozunk, amikor a világra jövünk. A kisbabákkal való kommunikáció egyik fő eszköze az érintés. Ezen kívül szerepet kap a gyógyászatban is, gondoljunk csak a gyógymasszázsra. A görögök gyógyító istene, Asclepius továbbá érintéssel gyógyított, ahogyan rengeteg keresztény szent is.

Az érintésnek rengeteg jótékony hatása ismert a tudomány mai eredményei alapján. Fokozza az immunrendszer aktivitását, csökkenti a vérnyomást, valamint a stresszhormonok, például a kortizol szintjét és kiváltja bizonyos típusú opiátok felszabadulását agyunkban.

Az emberi érintés végtelenül finom és bonyolult. Testünk közel 20 százalékát kitevő bőrünk a legnagyobb és legérzékenyebb szervünk. Egy érme nagyságú bőrterület körülbelül 50 idegvégződést tartalmaz. A hőre, nyomásra, fájdalomra különböző receptorok érzékenyek.

Érdekesség, hogy az érintés eltér a különböző kultúrákban. 1966-ban Sidney Jourard pszichológus egy tanulmányt készített a világ különböző szerelmes párjairól. Megállapította, hogy a Puerto Rico-i fővárosban, San Juan-ban a párok óránként átlagosan 180-szor érintik meg egymást publikus helyeken. Párizsban ez a szám 110, a floridai Gainesville-ben kettő, Londonban pedig zéró.

Összességében elmondható, hogy bőrünk receptorai nem hiába szolgálják az érintésre való érzékenységet. Éljünk akármilyen kultúrában, és legyen akármilyen személyiségtípusunk, a bőréhség érinthet bennünket karantén alatt.

(Forrás: Guardian)

Friss

Buffon visszatér oda, ahol kezdte

Következő klubja az a csapat lesz, ahol első profi mérkőzését játszotta, nem tervez továbbra se visszavonulni.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Sándor Emese

Itt az ideje megbocsájtanod Skrillex bűneit: ezt hallgasd!

Manapság minden egyes héten követhetetlenül sok zene jelenik meg világszerte. Éppen ezért próbálunk segíteni az eligazodásban: minden héten összegyűjtjük az előző hét legérdekesebb megjelenéseit, hogy mindig képben lehess!

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Mutatjuk, mit ehetsz és mit nem lefekvés előtt

Mindnyájunkkal megeshetett az, hogy éhesek maradtunk lefekvés előtt. Ezzel nincs semmi gond, hiszen késő este is ehetünk egészséges ételeket, de meg is előzhetjük az esti éhséget.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk