kezek atom atomenergia energia kék háttér tart fényes

Virtuálisan mutatja be műtárgyait az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján az Atomenergetikai Múzeum. A kiterjesztett valóság izgalmas világa csupán egy okoseszköznyi távolságra van tőlünk.


A járványhelyzet következtében bevezetett intézkedések sajnos a személyes kultúrafogyasztást is korlátozták, azonban így is temérdek lehetőségünk van arra, hogy informálódjunk azokról a dolgokról, amelyek érdekelnek minket.

Az Atomenergetikai Múzeum is azon van, hogy minél többen élvezhessék kiállításaik szépségét és megismerkedhessenek az atomerőmű működésével, a villamos energia előállításától annak a háztartásokba jutásáig. Ha pedig máshogy nem megy, akkor online, vagy éppen a kiterjesztett virtuális valóságban.

Előbbit tekintve a múzeum több lehetőséggel is várja az érdeklődőket weboldalán, ahol fotókon és különböző videókon keresztül ismerkedhet meg az atomkutatás és a fizika csodáival a néző. Az érdekes tartalmak a tanulásban is segítik a gyerekeket, akik jelen helyzetben otthonról kénytelenek elsajátítani azt a tudást, amelyet máskor látványosan szemléltetve tárnak eléjük. Ezt a hiányt pótolja a videók között fellelhető egy, az Atomenergetikai Múzeumban tartott fizikaóráról készült felvétel, a múzeumpedagógiai összeállítás, vagy egy-egy tárgy, mint például a Tesla-tekercs külön bemutatása.

A tudást a múzeum gyakorlatias módon igyekszik átadni látogatóinak úgy, hogy az atomenergiához kapcsolódó topikokat a laikusok is megértsék, mi több, kellemes élménnyel gazdagodjanak. A videókon és fotókon kívül a múzeumban virtuális sétára is van lehetőség ide kattintva.

Az online bebarangolható intézmény kiállítótere négy tematikus egységre tagolódik. A bal oldalon az erőmű történetéhez kapcsolódó ajándék- és reklámtárgyakat, kitüntetéseket, valamint az erőmű területén használt műszereket láthatjuk, míg a jobb oldali rész a nagyberendezések helye. Külön teremben találhatóak a szolgáltató eszközök, illetve az az 1990-es években üzemelt szimulációs számítógép, amelyet a blokkok személyzetének képzésére használtak. Mindemellett a múzeumban egy galériát is megtekinthetünk, ahol hat intézmény relikviáit állították ki.

Az intézet érdekes műtárgyait a múzeum legújabb fejlesztésének köszönhetően most háromdimenzióban is láthatjuk az úgynevezett AR kiterjesztett valóságban. A nem mindennapi élményt egyszerűen átélhetjük otthonunkból, ha az operációs rendszernek megfelelően letöltjük telefonunkra a múzeum alkalmazását az alábbi QR-kódok segítségével.

Atomenergetikai Múzeum

A letöltést követően egy komplex digitális felület tárul elénk. Bal oldalon lehívhatjuk az információs sávot, amely segít eligazodni annak kapcsán, hogyan léphetünk be a kiterjesztett valóságba. Ehhez szükségünk van a honlapon feltüntetett, kódolt ikonokra, amelyeket az alkalmazáson belül telefonunkkal olvashatunk be.

Ezt követően egyből egy adott tárgy háromdimenziós képe tárul elénk, amelyet forgathatunk, ráközelíthetünk, vagy videó esetén el is indíthatunk. Ilyen például Teller Ede atomfizikus installációja egy zongoránál.

Az alkalmazás jobb oldali menüsávjában galériákat is találunk három tematikában. Képeken és videókon át ismerhetjük meg az Atomerőművek történetét és működését, az Atomenergetikai Múzeum életét, valamint a kiállított tárgyakat.

A kiterjesztett valósággal rendelkező objektumokat a kódok beolvasása nélkül, a második menüpont megnyomásával is elérhetjük. Találunk köztük ügyeletes mérnöki telefont, memóriablokkot, de egy úgynevezett faunt is körbejárhatunk, amely amerikai-német vontatóautót több száz tonnás reaktortartályok szállításához használták a hetvenes években. A kiválasztott tárgyakról egyébként temérdek információt tudhatunk meg, ha azok megtekintésekor lenyitjuk az információs sávot.

A harmadik, egyben utolsó menüpont alatt az Atomenergetikai Múzeum történetébe nyerhetünk betekintést. A rövid leírásból megtudhatjuk, hogy a kétezer négyzetméteres kiállítótéren Európában egyedülálló módon mutatják be az atomenergetika és a Paksi Atomerőmű históriáját, amelyet most mind online ismerhetnek meg az érdeklődők a járványhelyzetben fennálló korlátozások ideje alatt.

Cikkünk megjelenését az Atomenergetikai Múzeum támogatta.

A figyelmetekbe ajánljuk