Sikeresen kikötöttek egy űrhajóval a kínai űrállomáson

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy technikai okokra hivatkozva elnapolták a Tiencsou-2 teherszállító űrhajó felbocsátását, mely a Hosszú Menetelés-7 Y3 típusú hordozórakétát juttatta volna fel a kínai űrállomásra. A műveletet végül több mint egy héttel később sikeresen végrehajtották.


A Tiencsou-2 teherűrhajót a Hainan szigeti Vencsang űrközpontból lőtték fel vasárnap hajnalban. Feladata szerint szükségleti cikkeket és üzemanyagot szállított a Tienho (Mennyei Harmónia) leendő állomás központi moduljára – jelentette a kínai űrkutatási hivatal. A manőver nyolc óra hosszáig tartott.

A laboratóriumnak helyt adó két másik modult, valamint a háromtagú legénységet további tíz részletben tervezik felszállítani.

Kína az utóbbi pár évben dollármilliárdokat költött űrkutatásra, melynek célja, hogy ezen a területen is felzárkózzon az Egyesült Államokhoz, Oroszországhoz, valamint Európához.

2019-ben nagy sikert ért el, amikor elsőként juttatott el űrszondát a Hold túloldalára, de a kínai űrkutatási hivatal a múlt héten tett közzé két fotót és két videót, amelyeket a Tienven-1 kínai űrszonda készített a kínai marsjáró landolásáról. Ezzel teljesíti Kína az első Mars-misszióját.

A saját űrállomás kiépítése mellett Kína 2030-ig asztronautákat akar küldeni a Holdra.

A figyelmetekbe ajánljuk