Látványos marsi szelfit küldött a kínai űrszonda
A bolygó látványa se semmi.

A Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) látványos felvételeket tett közzé a Marsról. A főszerepben most a Tianwen-1 űrszonda volt, amely a vörös bolygó felett kering. A CNSA szerint a szonda jelenleg nagyjából 350 millió kilométerre, azaz mélyűrben van.

A felvételek egy részletes közeli képet is tartalmaznak, a Tianwen-1 aranyszínű testéről, tudományos antennájáról és a napelemes tömbjéről, amely a küldetése során ellátja energiával.

És hogy hogy csinált a szonda szelfit magáról? Hát eldobta a kameráját:

Ha ez nem volna elég, még egy látványos képet is közzétett a CNSA, amit már a Csu-zsung marsjáró készített a felszínen.

Az öt tonnás, legénység nélküli űrhajót 2020 július 23-án indították útjára. 2021 február közepén lépett a Mars gravitációs vonzáskörébe és állt bolygó körüli pályára, hogy feltérképezze a lehetséges leszállóhelyeket. Végül minden a tervek szerint alakult: a februári kínai közlésnek megfelelően két-három hónapon belül kísérelte meg a Marsra szállást – sikerrel. A nyáron pedig látványos videókat is kaptunk már tőle, és az űrögynökség közlése szerint eddig 560 gigabájtnyi adatot gyűjtött már be.

Az elmúlt évtizedben hatalmas előrelépéseket tett a kínai űrkutatás, 2003-ban ugyanis embert küldött az űrbe. Kína ezen kívül már két felfedezőt küldött a Holdra. A másodikkal Kína lett az első ország, amely sikeres leszállást hajtott végre a Hold távolabbi, sötét oldalán.


A figyelmetekbe ajánljuk