Ráadásul ez minden korosztályra igaz. Norvég kutatók fedezték fel, hogy a kézírás jobban tárolja az információt mint a gépelés.


A kutatók azt hangsúlyozták, hogy a kézírásnak hangsúlyosabbnak kell lennie az oktatásban. Míg a tabletek jól teljesítenek a napi hírek olvasásánál, a digitális és nyomtatott sajtó kérdéskörben ez egy régebbre visszanyúló vita. A könyveket meg lehet fogni, amik az olvasóknak nagyon jó érzést adnak, beleértve az egyszerű kommentelést, a jobb navigációt és a teljesítmény érzését – az oldalak megfogható tárgyak, nem pedig az e-könyvek végtelen görgetését adja. Az agyad jobban letérképezi, felfogja így a vizuális jelzéseket.

Az új tanulmány, amit a Fejlesztési Idegtudományi Laboratórium a Norvég Tudományos és Műszaki Egyetemen fejlesztette ki a kézírás mellett kardoskodik. A kézírás, a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt segít abban, hogy jobban emlékezzenek információkra. A gépírás csupán egy rövidítési forma.

k\u00e9z\u00edr\u00e1s

unsplash/Kat Stokes

Audrey professzor által vezetett csapat 250 csomópontot kötött minden résztvevő fejéhez, hogy másodpercenként 500 adatpontot gyűjtsön. A kísérletben részt vevő 12 éves gyerekek és fiatal felnőttek fejét elektródákkal vizsgálták. A jegyzetelés kognitív hatásáról már mi is írtunk korábban, és kutatók is vizsgálták a folyamatot. Egyértelmű volt a győztes: kézzel írott szöveget jobban megjegyezték, mint a gépeltet. A kutatásból bővebben itt olvashatsz.

A figyelmetekbe ajánljuk