Kékszalag, 2022, drónfelvétel
HG Media

Már csak 1 hónap, és rajtol a 2023-as Kékszalag!

A hajózás szerelmeseinek már nem kell sokat várniuk, egy hónap múlva ugyanis elstartol a kontinens leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!


Gyorsan telik az idő: már majdnem egy év telt el a legutóbbi Kékszalag-verseny óta, amely páratlan izgalmakkal örvendeztette meg a vitorlázás rajongóit. Az idei, sorrendben az 55. megmérettetést július 6-8. között rendezik meg.

Mielőtt azonban ennyire előre szaladnánk, érdemes pár szót ejteni a tavalyi futamról. A 2022-es Kékszalag Raiffeisen Nagydíjnak mind a szakértők, mind a versenyzők úgy futottak neki, hogy senki nem tudta – vagy inkább nem merte – megjósolni a verseny kimenetelét. Azt nyilvánvalóan lehetett sejteni, hogy a korábbi nyertesek – Raiffeisen Fifty-Fifty, AUDAX Django, RSM, Team Kaáli, Prospex Delta Team – között fog eldőlni a verseny, azonban ennél pontosabb előrejelzésekbe nem sokan bocsátkoztak.

Ez is érdekelhet: Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj minden dobogósa egy helyen!

A startpisztoly eldördülése után egészen a kenesei bójafordulóig az élmezőny nagy része teljesen együtt mozgott, ekkor azonban a Fifty-Fifty átvette a vezetést és magabiztosan tartotta az előnyét. A csapatnak olyan jól ment a versenyzés, hogy a végén már csupán az volt a kérdés, hogy sikerül e megdöntenie az egyébként általuk felállított Kékszalag-rekordot.

A jó teljesítmények végül meglett a eredménye, és a Józsa Márton vezette alakulat végül 7 óra 13 perc 21 másodperc alatt ért célba, azaz 36 másodperccel megdöntve a 2014-es csúcsot.

Katamar\u00e1nok.

HG Media

A célba érés után azonban közel sem volt vége a viadalnak, óriási küzdelmet folytatott ugyanis egymással a Team Kaáli és a Prospex-Delta Team a dobogó második fokáért: végül Virág Flóráék futottak be az ezüstérmes helyre, míg a Kaiser Kristóf által kormányzott katamarán szerezte meg a bronzérmet. Negyedik helyen végzett az RSM, míg az ötödik helyen az AUDAX-Django ért célba.

Az izgalmas felsőházi versenyen kívül számos más érdekes dolog is történt. Tavalyi közvetítésünk során rengeteg kisebb kategóriában induló hajóssal beszélgettünk: interjút készítettünk az olimpikon Vadnai Benjáminnal, illetve olyan, a tavalyi versenyen is szereplő ikonikus hajókat mutattunk be, mint például az Alboran, amely a legendák szerint a helyszínt biztosította az egyik legnagyobb francia színész, Alain Delon lánykérésének Romy Schneiderrel.

A 2022-es verseny emlékei után azonban foglalkozzunk kicsit a jelennel is: a versenyzők természetesen már gőzerővel készülnek az idei megmérettetésre. A különböző vitorlásversenyek már hónapok óta zajlanak, a legutóbb például az Ezüst Szalag éjszakai túraversenyt rendezték meg, amelyet a tavalyi bronzérmes Prospex-Delta Team nyert meg.

A tavalyi élő közvetítésünket erre a linkre kattintva érhető el.

A figyelmetekbe ajánljuk