coffee bean lot

Kávéfüggő vagy? Van egy rossz hírünk!

A klímaváltozás elég durván fogja érinteni a kávéfogyasztókat és termelőket egyaránt egy tanulmány szerint.


A világ elveszítheti a legjobb kávétermő területek felét egy mérsékelt éghajlatváltozási forgatókönyv szerint. Brazíliában, amely jelenleg a világ legnagyobb kávétermelője, a legmegfelelőbb kávétermő terület 79 százalékkal csökken. Ez az egyik legfontosabb megállapítása egy új tanulmánynak, amelyet svájci tudósok készítettek, akik az éghajlatváltozásnak a kávéra, a kesudióra és az avokádóra gyakorolt lehetséges hatásait vizsgálták. Mindhárom fontos, világszerte forgalmazott növény, amelyeket főként a trópusokon élő kistermelők termesztenek.

Az új tanulmány legfontosabb tanulsága az, hogy az előre jelzett éghajlati változások valószínűleg az e növények termesztésére alkalmas földterületek jelentős csökkenését eredményezik azokban a főbb régiókban, ahol jelenleg termesztik őket. Ez viszont világszerte hatással lehet mind a termesztőkre, mind a fogyasztókra. Eddig az éghajlatváltozás élelmiszerekre gyakorolt jövőbeli hatásait vizsgáló kutatások többsége a mérsékelt égövi régiókban termesztett fő alapnövényekre, például a búzára, a kukoricára, a burgonyára és az olajos magvakra összpontosított.

Ez tükrözi az éghajlatkutatók azon tendenciáját, hogy az éghajlatváltozásnak a mérsékelt égövi ökoszisztémákra gyakorolt potenciálisan súlyos hatásaira összpontosítanak, különösen a megváltozott hőmérsékleti és csapadékviszonyok miatt. Ezzel szemben a globális földterület mintegy 40 százalékát kitevő trópusi ökoszisztémákkal, ahol több mint 3 milliárd ember él, és ahol a 2050-es évekre várhatóan 1 milliárddal több ember fog élni, kevesebbet foglalkoztak.

A tanulmány fontos újítása, hogy a tisztán éghajlati tényezők, például a hőmérséklet és a csapadékmennyiség mellett a föld- és talajparamétereket is vizsgálja. Ez lehetővé teszi, hogy árnyaltabb képet adjanak a jövőbeli hatásokról, amelyek jelentősen megváltoztathatják egyes trópusi régiók alkalmasságát bizonyos növények termesztésére olyan tényezők változásai miatt, mint a talaj pH-értéke vagy textúrája.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk