Lehetetlen lesz beszerezni az egyik legnépszerűbb fenyőfát

Lehetetlen lesz beszerezni az egyik legnépszerűbb fenyőfát

Nem árt néhány dologra odafigyelni a karácsonyfa vásárlásakor. Senki nem szeretne túlárazott vagy éppen egy halott fenyőt kapni. Sok változás van idén, például az egyik legkeresettebb fenyőfa szinte nem is lesz a piacon. Szakértő ad tanácsokat a vásárláshoz.

Hogyan válasszunk?

A Haszon szemlézte a Orlóci László, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnökének tippjeit a fenyővásárlással kapcsolatban, amelyet először az InfoRádió hallgatói hallhattak.

Mint elmondta idén akár 10-20 százalékkal is drágább lehet egy fa, de ha nem figyelünk oda a vásárlásnál még enné is többet fizethetünk.

Korábban méterben számolták a fa árat, de idén inkább darabárat határoznak meg az értékesítők, ami némi trükközésre adhat lehetőséget. A szakember szerint ezért érdemes utánaszámolni annak, hogyha a tavalyi méterárra rátesszük az idén kalkulált 10-20 százalékos drágulást, reális-e a fa aktuális darabára, vagy esetleg még ahhoz képest is túl van árazva a leendő karácsonyfa – olvasható a Haszon oldalán.

Emellett alapvetés, hogy felmérjük a fa fizikai állapotát is.

Ha a kérget kicsit megvágjuk, megkaparjuk, és zöld részt, esetleg még gyantakiválást is tapasztalunk, akkor megfelelően friss még a növény. Ha a vágási, karcolási felület világos vagy sötétedő barna, élettelennek tűnik vagy már ráncos is egy kicsit, akkor nagy valószínűséggel régóta száraz helyen lehet a fa és már elvesztette azt a víztartalmát, amely biztosítaná, hogy hosszabb távon friss maradhasson a lakásban. Ezeken a fenyőkön a vízbe állítás sem segít, mert a vágási felületen már vajmi kevés vizet tud a gyakorlatilag halott fenyő felvenni

mondta Orlóci.

A fenyőpiac 

A szakértő a drágulás okait is elmondta. A szállítási költségek emelkedése, a forint gyengülése, valamint a növény termelési költségének az emelkedése is befolyásolják a magasabb árat.

Itthon egyébként éves szinten nagyjából kétmillió fenyőfát termelünk ki, valamint 400-500 ezer fát hozunk be külföldről is.

Az import javát a nordmann jegenyefenyők teszik ki, hiszen ezt a fajtát itthon jó minőségben nem lehet megtermelni.

Jelenleg erre a fenyőre van a legnagyobb hazai kereslet. Utána kicsit elmaradva a Magyarországon is nagy mennyiségben ültetett lucfenyő.

Rossz hír viszont, hogy a korábban nagyon keresett ezüstfenyő a korábbi kereslet-visszaesést követően idén szinte eltűnt a hazai kínálatból.


A figyelmetekbe ajánljuk