Kapcsolat van a magasabb jövedelem és a boldogság között​

Ugyanakkor a mások iránt táplált érzelmeinkre nincs hatással. Jobban leszünk a több pénztől, de jobbak nem.


Szingapúri kutatók 1,6 millió ember adatait megvizsgálva arra jutottak, hogy igen komoly kapcsolat van a között, hogyan érezzük magunkat, meg a között, hogy mennyit keresünk. 162 országból vizsgáltak embereket hosszú periódusban, azt vizsgálva, hogyan változik a belső világuk a keresetük növekedésére vagy csökkenésére.

Az adatok az egész világon egyenletesen azt mutatják, hogy a magasabb jövedelem több büszkeséggel, magabiztossággal, elszántsággal és kevesebb negatív érzéssel jár. Ezzel szemben az alacsonyabb jövedelem több szorongással, félelemmel, szomorúsággal és szégyennel jár.

Szóval a bevételünk mértéke közvetlen kapcsolatban van azzal, hogyan érzünk magunkkal kapcsolatban. Korábbi, kevésbé az önmagunkkal kapcsolatos, specifikus érzésekre koncentráló tanulmányok pedig már bizonyították, hogy a magasabb bevétel úgy általánosságban is növeli az emberek elégedettségét az életükkel.

Egy másik érdekes dolog viszont, ami kiderült az elemzésből, hogy a mások, csoportok, vagy dolgok iránt táplált érzéseinkre egyáltalán nincs hatással az, hogy mennyit keresünk. Nem táplálunk több vagy kevesebb hálát, szeretetet, együttérzést, vagy éppen haragot mások iránt, akár gazdagabbak, akár szegényebbek vagyunk. Vagyis az egyértelmű következtetés, hogy az anyagi helyzetünk javulásától jobban leszünk, jobb emberek viszont nem.

(Forrás: Big Think)


A figyelmetekbe ajánljuk