A Led Zeppelin legendája is csatlakozott azok panaszaihoz, akik szerint a Spotify és társai borzasztóan alulfizetik a zenészeket a zenéjükből befolyó bevételhez képest.


Nemrég a zeneipari szakemberek népes csoportja aláírt egy követeléscsomagot a Spotify irányába, ami a zenészek igazságosabb kifizetését célozta meg. Azóta kiderült az is, hogy a zenészek nagyjából 82 százaléka évente nem keres többet streamekből 200 fontnál, vagyis olyan 80 ezer forintnál kerekítve. A járvány beáltával pedig csak rosszabbodott a helyzet.

Akad olyan, aki hatalmas slágert is írt, de olyan keveset kap a bevételeiből, hogy taxisofőrnek kellett állnia, hogy meg tudjon élni. A zenészek szerint a jelenlegi streaming rendszer veszélyezteti a zene jövőjét. Most Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárlegendája is megszólalt a témában, Facebookon intézve nyílt levelet követőihez a zeneipar szomorú jelenével kapcsolatban.

Miután nemrég megnéztem a Zenesztreaming Választott Bizottságának november 24-i ülését, fontosnak éreztem megírni ezt a levelet. Értékelem, hogy sokan felemelték a hangjukat a streaming bevételek kapcsán, hogy igazságosan ki legyen fizetve minden szerző és zenész, aki az adott zenét megalkotta. Minél hamarabb igazságosan megfizetik a streaming cégek a zenészeket, és minél előbb megkapják jussukat azok akik oly' sok örömet szereztek és szereznek nekünk azoktól, akik kihasználják őket, annál jobb.
A figyelmetekbe ajánljuk