Nem nyugszik a japán milliárdos: ezúttal a Föld legmélyebb pontjába utazik
Getty Images / Bloomberg

Nem nyugszik a japán milliárdos: ezúttal a Föld legmélyebb pontjába utazik

A divatmogul és műgyűjtő, Yusaku Maezawa egészen belejött az extrém utazásokba. Alighogy 12 nap után visszatért a Földre a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről, már egy újabb utazásra készül.

A milliárdos pénteken jelentette be, hogy az űr után a Föld legmélyebb pontját is meghódítaná: a Mariana-árokba is eljutna a jövőben. Részletek még nem derültek ki az útról, így azt sem lehet tudni, hogy milyen tengeralattjáróval utazik és milyen hosszú lesz az út.

Maezawa nem csak a levegőbe beszél. Az említett űrmisszió december 8-án indult a kazahsztáni bajkonuri űrrepülőtérről, majd a három fős legénység a kazahsztáni sztyeppén landolt.

A milliárdos egy Szojuz űrhajóval tette meg az utat, több mint tíz év után ő volt az első űrturista, aki fizető utasként jutott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Maezawa és videós producere, Jozo Hirano dokumentálta mindennapjaikat az ISS fedélzetén a milliárdos saját YouTube-csatornájára. Videóikban hétköznapi feladatokat végeztek az űrben, például fogat mostak és teát ittak. Az egyik videó pedig azt magyarázta el, miképp használják az űrhajósok a mosdót.

És ez még nem minden: még 2018-ban jelentette be Elon Musk, a SpaceX vezére, hogy az első utas, aki az űrvállalat rakétájával megkerülheti a Holdat nem más, mint Maezawa. Ráadásul rögtön bevásárolta magának az összes ülést, így ő döntheti el, hogy kiket szeretne magával vinni a 2023-ban tervezett utazásra.

A kiválasztottak útját ő fizeti a dearMoon névre keresztelt űrmisszió keretében. Maezawa amúgy a világbéke elkötelezett híve, és a pályázóknak is ehhez köthető kritériumoknak kell megfelelniük, összesen kettőnek: olyan tevékenységet kell végezniük, amely valamilyen módon segíti az embereket és a tágabb társadalom hasznára is válik, illetve csapatjátékosnak kell lenniük, és a többi tag hasonló törekvéseit is támogatniuk kell.

A figyelmetekbe ajánljuk