A fahéj ismert fűszer, főleg a téli időszakkal kötjük össze. De mitől egészséges?


A fahéj egy olyan fűszer, amelyet a Cinnamomum nevű fák belső kérgéből állítanak elő. Száradáskor csíkokat képez, amelyek tekercsekké göndörödnek, ezeket hívjuk fahéjrudaknak. A fahéjrudakat leőrölve kapjuk a fahéjport.

A történelem során rengetegszer felhasználták, mint összetevőt egészen az ókori Egyiptomig visszamenőleg. Régen ritka és értékes volt, a királyoknak alkalmas ajándéknak tekintették.

Manapság a fahéj olcsó, minden szupermarketben kapható, és különféle ételek és receptek összetevőjeként használatos.

A fahéjnak két fő típusa van, ezek a ceyloni, más néven igazi fahéj, valamint a cassia fahéj, amely elterjedtebb, és amelyet mi is fogyasztunk.

A fahéj különös illata és íze az olajos résznek köszönhető, amely nagyon magas fahéjaldehidben. A tudósok úgy vélik, hogy ez a vegyület felelős a fahéj egészségre és anyagcserére gyakorolt erőteljes hatásáért.

A fahéj nagy mennyiségben tartalmaz erős hatású polifenol antioxidánsokat. Az antioxidánsok megvédik a testet a szabad gyökök által okozott oxidatív károsodástól.

A fahéjban található antioxidánsoknak gyulladáscsökkentő hatása van, amelyek csökkenthetik a betegségek kockázatát.

A fahéj emellett javíthatja a szívbetegségeket befolyásoló kulcsfontosságú tényezőt, ilyen a koleszterin, a trigliceridek és a vérnyomás is.

A fahéjról kimutatták, hogy jelentősen növeli az inzulin hormon iránti érzékenységet, tehát szabályozza a vércukorszintet. Napi 1–6 gramm vagy 0,5–2 teáskanál fogyasztása esetén antidiabetikus hatást fejt ki.

Állatkísérletek alapján az Alzheimer- és a Parkinson-kór javulásához vezethet. A fűszer ezek mellett véd a rák ellen is.

A fahéjaldehid gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek csökkentheti a fertőzéseket, a fogszuvasodást, valamint a rossz leheletet.

Mi több, kémcsőben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a fahéj segíthet a HIV-1, az emberek fő HIV-vírus-típusának leküzdésében.

Az említett hatásokhoz érdemes ceyloni fahéjat használni, a cassia nagy adagokban ugyanis ártalmas is lehet.

(Forrás: Health Line)


Friss

Hamu és Gyémánt

Napindító gondolat – 06.18.

Péntek reggel Alice Walker gondolatait idézzük, aki arra emlékeztet minket, hogy egy igazi barát mindig elfogadja véleményünket.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gattuso 22 nap után felmondott a Fiorentinánál

Jó eséllyel az egyik legrövidebb edzői karrier egy csapatnál valaha.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Szingapúrban piacra dobták a laborban tenyésztett húst

A Good Meat márkanévvel ellátott tenyésztett hús megtalálható már az éttermi kínálatban.

TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk