Évszázadok óta készítik mindenféle variációban a megunhatatlan örök klasszikust. Többször visszatért filmekben is, pláne a francia alkotásokban (lásd. Amélie csodálatos élete). Így aki még nem kóstolta, annak kötelező bepótolni!
Hozzávalók:
- 250 ml habtejszín
- 100 ml tej
- 100 g cukor
- 0.5 db vanília (rúd)
- 3 db tojássárgája
- 0.5 db tojásfehérje
A felforralt tejből a vaníliarudat kivesszük és a tojásos keverékhez öntjük, majd habosra keverjük. Az ekkor még folyékony állagú krémet négy szuflétálkába öntjük, a tálkákat egy magasabb falú tepsire helyezzük, a tepsit a tálkák feléig felengedjük vízzel.
120 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőben körülbelül 80-90 perc alatt megsül. Akkor kész, amikor a krém közepe is szilárd. Miután a tálkák kihűltek, fogyasztásig lefóliázva hűtőbe tesszük. Tálalás előtt 50 g cukrot egyenlőképpen elosztunk a négy tálka tetején, majd karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben rápirítjuk a cukrot. Ezt követően azonnal fogyasztható.