A ribollita egy híres toszkán kenyérleves, amely kenyérből és sokféle zöldségből készül. Több fajta változata létezik, de a fő összetevők között mindig megtalálható a maradék kenyér, a bab, a kelkáposzta, a sárgarépa, a zeller, a burgonya és a hagyma. A neve azt jelenti, hogy „újrafőzött".


Mint a toszkán konyha nagy része, ez a leves is paraszti eredetű. Eredetileg az előző napról megmaradt minestrone (klasszikus olasz leves) vagy zöldségleves újramelegítésével (azaz újraforralásával) készítették.

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál szárzeller
  • 1/4 fej kelkáposzta
  • 1 nagy konzerv főtt fehér bab
  • 1 kis konzerv hámozott paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 liter alaplé
  • 4 szelet szikkadt kenyér
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • só, bors

Elkészítése:

A zöldségeket megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat, ezt követően megdinszteljük rajta a hagymát és a póréhagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget és a finomra vágott fokhagymát. Körülbelül 4-5 percig együtt pároljuk, ezután pedig a paradicsomot és a kakukkfüvet is hozzáadjuk, összeforgatjuk. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és 20 percig főzzük közepes lángon.

Ez idő alatt a babot szűrjük le, 1/3 részét és pépesítsük, ezt a babpürét adjuk hozzá a leveshez, valamint az egész babot is, és forrástól takarékon még 10 percen át főzzük.A szikkadt kenyeret szeleteljük fel, amennyit elégnek látunk, s tegyük a tányérba belőle, végül pedig mérjük rá a levest.

(cookta)

A figyelmetekbe ajánljuk