A ribollita egy híres toszkán kenyérleves, amely kenyérből és sokféle zöldségből készül. Több fajta változata létezik, de a fő összetevők között mindig megtalálható a maradék kenyér, a bab, a kelkáposzta, a sárgarépa, a zeller, a burgonya és a hagyma. A neve azt jelenti, hogy „újrafőzött".
Mint a toszkán konyha nagy része, ez a leves is paraszti eredetű. Eredetileg az előző napról megmaradt minestrone (klasszikus olasz leves) vagy zöldségleves újramelegítésével (azaz újraforralásával) készítették.
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma
- 1 szál póréhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 3 szál szárzeller
- 1/4 fej kelkáposzta
- 1 nagy konzerv főtt fehér bab
- 1 kis konzerv hámozott paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 liter alaplé
- 4 szelet szikkadt kenyér
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 4-5 szál friss kakukkfű
- só, bors
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítjuk, majd apróra vágjuk. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat, ezt követően megdinszteljük rajta a hagymát és a póréhagymát, majd hozzáadjuk a többi zöldséget és a finomra vágott fokhagymát. Körülbelül 4-5 percig együtt pároljuk, ezután pedig a paradicsomot és a kakukkfüvet is hozzáadjuk, összeforgatjuk. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk, és 20 percig főzzük közepes lángon.
Ez idő alatt a babot szűrjük le, 1/3 részét és pépesítsük, ezt a babpürét adjuk hozzá a leveshez, valamint az egész babot is, és forrástól takarékon még 10 percen át főzzük.A szikkadt kenyeret szeleteljük fel, amennyit elégnek látunk, s tegyük a tányérba belőle, végül pedig mérjük rá a levest.