Az ízletes rament otthonunkban is elkészíthetjük.


A ramen leves otthoni elkészítése elsőre ijesztőnek tűnhet, de elmondható róla, hogy egyáltalán nem igényel sok munkát. Összesen három különlegesebb ázsiai alapanyagot kell beszerezni hozzá. Emellett rá kell szánnunk némi időt, hogy a japánok kedvenc levesét elkészítsük.

Güler Handi receptjét mutatjuk.

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 kg sertés húsos csont
  • 1 db csirkefarhát
  • 1 szál sárgarépa
  • 8 cm-es gyömbér (kb.)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma (kisebb)
  • 1 csokor újhagyma
  • fél db chilipaprika
  • 2 - 3 szál kombu
  • 1 ½ ek tonhalpehely
  • 5 - 6 db szárított shiitake gomba
  • A savanyított tojáshoz
  • 2 db tojás
  • 100 ml szójaszósz
  • 50 ml ecet
  • 2 ek cukor
  • 50 ml víz

A húshoz

  • 700 g bőrös hasalja
  • 300 ml szójaszósz
  • 200 ml mirin
  • 200 ml víz
  • 3 - 4 gerezd fokhagyma
  • 5 cm-es gyömbér (kb.)
  • 1 kis csokor újhagyma

Ízesítőhöz

  • 100 ml szójaszósz
  • 30 ml mirin
  • 4 tk édes chiliszósz

Tálaláshoz

  • szezámmag
  • ramen tészta
  • újhagyma

Elkészítés

Először az alaplét készítjük el, mivel ennek fog kelleni a leghosszabb idő. Keressünk egy óriási fazekat, tegyük bele a húsos csontokat és a farhátat. Ezt öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd hagyjuk forrni körülbelül 10 percig. Ezt követően öntsük le róla a vizet, és öblítsük le a csontokat is. A ramen leves egyik legfontosabb eleme a makulátlan, tiszta alaplé. Emiatt fontos, hogy az első, kifőtt habot teljesen lemossuk.

Ezt követően a tiszta fazékba helyezzük bele a csontos húsokat, a nagyobb darabokra vágott répát és gyömbért, a hagymákat, a chilipaprikából néhány karikát, valamint a kombut, a tonhalpelyhet és a szárított shiitake gombákat. Ezt öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd alacsony lángon főzzük legalább 5-6 órát. Minél tovább főzzük, annál ízletesebb lesz. Sózni nem szükséges, mivel az ízesítőszószt külön készítjük majd el.


Következő lépésként a tojásokat 6 és fél percig főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni őket. Keverjük össze a szójaszószt az ecettel, a cukorral és a vízzel. A már megpucolt tojásokat ezután egy zacskóba tesszük, ráöntjük a pácot. Ezt hűtőbe tesszük legalább annyi időre, ameddig a leves fő. A tojást el lehet készíteni előző nap is, hogy jobban átjárja a pác.

A császárhúst ezután felgöngyöljük, megkötözzük. Ezután egy magas falú, hőálló edénybe öntjük a pác összetevőit. A húst átforgatjuk a pácban, lefedjük, és a sütőbe tesszük 170 fokon 3 órára. Óránként átforgatjuk, hogy minden oldalára jusson a pácból. Amikor elkészült, kivesszük, és hagyjuk pihenni, ameddig az alaplé fő.

Amikor a leves elkészült, kiszedjük belőle a gombákat, a többi hozzávalót pedig leszűrjük. Csak a tiszta levére lesz szükségünk. A levesünk fő ízesítője egy tömény keverék lesz, amit a tányér aljára fogunk kanalazni tálaláshoz. A koncentrált ízesítőhöz keverjük össze a szójaszószt, a mirint és az édes chiliszószt.

A szezámmagot pirítsuk le egy száraz serpenyőben, majd főzzük meg a ramen tésztát, vágjuk fel az újhagymát és kezdhetünk is tálalni. A tányér aljára tegyünk ízlés szerint a szójás ízesítőből, erre jön az alaplé, tegyünk bele a ramen tésztából, egy szeletet a császárhúsból, egy tojást félbevágva, shiitake gombát, újhagymát és szezámmagot is. Japánban szokás a levesbetéteket pálcikával, a levet pedig szürcsölve fogyasztani.

(Forrás: Street Kitchen)

A figyelmetekbe ajánljuk