A medvehagyma sokrétű felhasználású, mi most egy fűszervajreceptet mutatunk.
A medvehagyma (jurda, poroszhagyma, vadfokhagyma) nevét arról kapta, hogy a barna medvék igen szeretik.
Felhasználják salátákhoz, pesztóhoz, burgonyás ételek fűszerezéséhez, főzelékként elkészítve.
A medvehagyma jótékony hatást fejt ki a gyomorban, bélrendszerben. Csökkenti a krónikus hasmenést és szorulást, a szédülést, fejfájást enyhíti. A magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, valamint tisztítja a vért is.
Eisler Zsolt konyhájából hoztunk egy medvehagymás fűszervajreceptet, melynek fogyasztásával kiélvezhetjük a jótékony hatásokat.
Hozzávalók (4 főre):
- 100 g vaj
- 1 csokor medvehagyma (kb. 50 g)
- ½ db citrom leve
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- 1 db bagett
Elkészítés
A fűszervajhoz aprítógépbe helyezzük a vajat, a medvehagymát, a citrom levét és a fokhagymát. Megsózzuk, majd leaprítjuk a hozzávalókat. Amikor kész a krém, megkenjük vele a bagettet. Fogyaszthatjuk magában vagy bármilyen tetszőleges feltéttel, zöldséggel.
(Forrás: Street Kitchen)