Az Ikeának köszönhetően nem csak svédek, hanem milliók kedvencévé vált az isteni húsgolyó, melynek elkészítése pofon egyszerű.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 2 dl habtejszín
  • 1 db tojás
  • 1 ek mustár
  • 1 tk só
  • 1 késhegynyi bors
  • 1/2 tk szerecsendió

A szószhoz:

  • 5 dkg vaj
  • A szószhoz:
  • 8 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 2,5 dl tejszín
  • bors

123rf / Brent Hofacker

A darált húst összekeverjük a zsemlemorzsával, az apróra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával, a habtejszínnel és a tojással, majd mustárral, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük, ezt követően pedig alaposan összedolgozzuk. Ha a massza összeállt, kisebb húsgolyókat formázunk belőle. Annak érdekében, hogy jobban összeálljon tányérra tesszük és letakarva a hűtőben hagyjuk körülbelül két óra hosszáig. Amennyiben letelt a két óra, vajat olvasztunk egy nagyobb serpenyőben, majd ezen többször átforgatva körbepirítjuk a húsgombócokat.

A mártáshoz a szintén vajat olvasztunk, és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a lisztet. Amikor pirul, felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk, majd gyenge tűzön öt percig főzzük. Amikor elkészül, a pirított húsgombócokat beleforgatjuk / mártogatjuk.


(Mindmegette)

Friss

NASA/JPL-Caltech

Így zümmög a NASA helikoptere a Marson

Aktívan tölti a páros a marsi kalandot.
TOVÁBB OLVASOM ÖSSZEOMLÁS
A figyelmetekbe ajánljuk