Jókai Mór a disznókörmös bablevest tartotta a legfinomabb ételnek.


A mendemonda szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva betért egy étterembe, ahol a saját ízlésének megfelelő bablevest rendelte. Nagy szemű bab malackörömmel. Ez volt az író első számú kedvence, melyet édesanyja és a felesége, Laborfalvi Róza is előszeretettel készített neki. A magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika felhasználása. De lehet, hogy nem így történt? Más legendák szerint nem a saját ízlése miatt kérte úgy, hanem a füredi vendéglőben ez volt a szokás: malackörömmel és paprikás rántással készült bableves. Ami viszont annyira ízlett neki, hogy azontúl csak az úgy készült bablevest volt hajlandó megenni. A később róla elnevezett leves receptje ekkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét, sem pedig csülköt. Ám most már leginkább ezekkel készítjük.

Hozzávalók:

  • 40 dkg füstölt tarja
  • 30 dkg tarkabab
  • 2 db babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 0.5 db zeller
  • 0.5 db karalábé
  • 1 db petrezselyemgyökér
  • 25 dkg füstölt kolbász
  • 20 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 ek zsír
  • 1 fej hagyma
  • 4 ek liszt
  • 2 mk pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • bors
  • 4 cikk fokhagyma
  • 1 ek zsír
  • 4 csapott ek liszt

A füstölt tarját egyben, fedő alatt főni tesszük, annyi vízben, hogy jól ellepje. Ne sózzuk, a hús elegendően sós lesz. Amikor már könnyedén belemegy a villa, beletesszük az előző este beáztatott babot, a babérlevelet, a tisztított, darabolt sárgarépát, zellert, karalábét, petrezselymet és a karikára vágott kolbászt.

Ez idő alatt pedig elkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Amikor a bab szinte már puha (addigra már megfőnek a zöldségek és a kolbász is), lisztezett tálcára csipegetjük a csipetkét, majd tegyük bele a levesbe és együtt főzzük tovább.
Amikor már minden puhára főtt a levesben, a húst szedjük ki.

123rf / Igor Dutina

A zsíron félig megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzászórjuk a lisztet, majd a zúzott fokhagymát, és együtt készre pirítjuk.
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát, felengedjük hideg vízzel, amit a leveshez öntünk. A tejfölt kicsit felhígítjuk a levessel, végül pedig azt is a leveshez öntjük. Ekkor állítjuk be a leves sűrűségét, annyi vizet öntünk még hozzá, hogy jó állaga legyen, ne túl híg, de ne is túl sűrű. Ha kell megsózhatjuk, jól forraljuk össze és kész is.

(mindmegette)

A figyelmetekbe ajánljuk