Már láthattunk, kóstolhattunk falafel golyókat a sarki gyrososnál, de mi magunk is elkészíthetjük otthon őket.
A falafel egy főként csicseriborsóból készülő fasírt, mely a Közel-Keletről ered. A halal étkezés fontos része. Beleillik a vegetáriánus és makrobiotikus étrendekbe is, emiatt igen elterjedt.
Már régóta része a streetfood kultúrának, rengeteg gyorsétteremlánc étlapján is szerepel. Hummusszal, zöldségekkel, pitával szokták tálalni, de szendvicsben is fogyasztható.
Hozzávalók
- 25 dkg csicseriborsó (konzerv)
- 1 fej lila hagyma
- 1/4 bögre petrezselyem
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 2 tk őrölt római kömény
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
- 1 bögre zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
Az elkészítés során először egy aprítógépbe pakoljuk az átöblített és lecsepegett csicseriborsót, az aprított hagymát, a petrezselymet, a fokhagymát, a citromlevet és a fűszereket. Ezeket addig pépesítjük, amíg össze nem áll az egész. A lényeg, hogy egy nedves masszát kapjunk, de ne is aprítsuk túl a hozzávalókat.
A falafel masszát ezután helyezzük egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát és keverjük össze. Ha ezzel is megvagyunk, tegyük a hűtőbe 1-2 órára.
A hűtőből kivéve formázzunk körülbelül 18-20 darab golyót a masszából.
Egy nagyobb serpenyőben ezután hevítsünk 1 hüvelyknyi olajat, majd nagy lángon süssük ki 3 perc alatt a golyókat, átforgatva őket. Amikor aranybarnára és ropogósra sültek, szedjük őket egy papírtörlőre.
Tehetjük őket szendvicsbe, de salátákhoz vagy grillezett zöldségekhez is kínálhatjuk a golyókat.
(Forrás: Mindmegette)