Az a bizonyos jelenet a Dűnéből és 9 cool dolog az internetről
Intercom

Az a bizonyos jelenet a Dűnéből és 9 cool dolog az internetről

Ismét rengeteg izgalmas érdekességet tartogatott számunkra az előző hét: megtudhattuk például, hogy milyen bizarr módon gyászoltak a viktoriánus korban, hogy hamarosan nem lesz majd elég kék szín, továbbá – a rendező, Denis Villeneuve tolmácsolásában – megismerhettük a Dűne egyik legikonikusabb jelenetének kulisszatitkait.A viktoriánus temetkezés

A viktoriánus korszak nem éppen a társadalmi konvenciókhoz való szelíd hozzáállásáról ismert, sőt, valószínűleg senki nem lepődik meg azon, hogy ebben az időszakban még a halál és a gyász sem mentesült a szigorú illemszabályok elvárásai alól. A korszakban a bonyolult gyászrituálék váltak a közösség normájává: társadalmilag is megszégyenítették azokat, akik nem követték a szigorúan szabályozott gyászolási gyakorlatokat. E rituálék közül néhányat, például a virrasztást és a halott testének virágokkal való körülrakását még ma is gyakoroljuk; míg más, igen furcsa halálozási szokások a korszak vége után elhalványultak.

A Fekete-tenger és a hajóroncsok

2017-ben a bolgár partoknál felfedezték a valaha talált legrégebbi, ép állapotú hajóroncsot. Ez az ókori görög hajó közel 2500 éves, és egyike annak a 65 hajóroncsnak, amelyet a Fekete-tenger fenekén találtak. A Délkelet-Európa és Kis-Ázsia között található tenger egyébként kifejezetten híres arról, hogy a benne található hajóroncsok rendszerint jó állapotban kerülnek elő. De vajon mi lehet ennek az oka?

Az elfogyó kék

Adrien Ledoux/Unsplash

A festékgyártóknak egyre nagyobb nehézséget okoz a kék egyes árnyalatainak előállítása. A globális ellátási lánc zavarai nem csak az élelmiszerboltokban ütötték fel a fejüket, hanem a festékipar is hasonló problémákat él át mostanában. Ez pedig rossz hír azoknak, akiknek a felújítási projektjeihez a kék színre lenne szüksége. Az okokra az AkzoNobel nevet viselő festékgyártó-vállalat adott választ, akik egyszerűen csak annyit közöltek, hogy kifogyóban vannak a kék egyes árnyalatainak előállításához szükséges anyagok.

A hazatérő hadifogoly

Ezt a címet viseli Ernst Haas 1946 körül, Bécsben készült felvétele. A fotóművész egy divatfotózás helyszínének keresése közben volt szemtanúja annak a pillanatnak, ahogy az éppen hazaérkező hadifoglyok leszállnak a vonatokról és Haas egyből fotózni kezdett.

LEGO Reszkessetek, betörők!

LEGO

A LEGO bemutatta az új LEGO Ideas Home Alone készletét, a McCallister család otthonának részletgazdag mását, amit egy rajongó, az ukrán számazású, 28 éves Alex Storozhuk készített el minden idők legnagyobb karácsonyi klasszikusából, a Reszkessetek, betörők! című filmből. A ház most épült meg először kockákból.

Az a bizonyos jelenet a Dűnéből

A Dűne egyik legikonikusabb jelenetében Paul Atreides (Timothée Chalamet) kihívást kap egy próbatételre, mely során kiderül, hogy embersége képes-e legyőzni állati ösztöneit. A próba során a Gom Jabbarra egy mérgezett tűt tart a nyakához, ezzel ösztönözve az ifjút arra, hogy teljesítse a feladatot. A film rendezője, Denis Villeneuve a Notes on a Scene című Youtube sorozatban elmagyarázza, hogyan építette fel a jelenetet úgy, hogy mindvégig megtartsa annak feszültségét és közben tökéletesen vegyítse az ősi esztétikai elemeket a modern vizuális effektekkel.

Dobgyártás 1854 óta

Hét generáció – itt tart az az amerikai család, akik Noble &Cooley cégnév alatt már 1854 óta gyártják a világ egyik legjobb minőségű dobfelszereléseit. A massachusettsi vállalat kezdetben játékokat gyártott, de ma már a mindössze egyetlen deszkából készült, csúcskategóriás kisdobjairól ismert.

A színes televízió reklámja

Az alábbi felvételen a Magnavox reklámfilmje látható a TAC (Total Automatic Color) televíziókészülékekről, vagyis az első színes tévéről. A gond csupán annyi volt, hogy a fekete-fehér készülékeken az alábbi felhívás továbbra sem volt színes.

Szupermagas felhőkarcoló

Adjaye Associates/The Peebles Corporation

Az Adjaye Associates építészstúdió egy szupermagas felhőkarcolót tervezett New Yorkban. A The Affirmation Tower nevet viselő épület egy 1,2 hektáros üres telekre kerülne a manhattani 11. sugárúton. Az 1663 láb (498 méter) magas felhőkarcolót úgy tervezték meg, hogy az a földszinttől a legtetejéig ötször nagyobb legyen, tehát a felső szintek szélesebbek lesznek majd, mint az alsók.

Tánccal a háború ellen

„Táncolj vagy halj meg!" – ez lett a jelmondata Ahmad Joudeh-nek, aki az Iszlám Állam művészetével harcol. A táncos még a nyakára is rátetováltatta a mondatot, annak ellenére, hogy apja megvetette táncszenvedélyét: Szíriában egyesek férfiatlannak tartják a táncot. Ahmad 2016-ban végül elhagyta Szíriát és Hollandiába költözött, ahol felvételt nyert a Nemzeti Balett társulatába.

A figyelmetekbe ajánljuk