A gének, amiket nem a szüleinktől örököltünk és 9 cool dolog az internetről

Ismét összegyűjtöttük az előző hét legizgalmasabb, legérdekesebb és legmeghökkentőbb internetes bejegyzéseit. Előző héten megtudhattuk például, hogy vannak olyan génjeink, amiket nem a szüleinktől örökölünk, hogy az élet a Buckingham-palotában sem feltétlenül tökéletes, és hogy mi a közös Shakespeare feleségében és az Oscar-díjas Anne Hathawayben.​1,5 millió tő leszüretelt aloe vera minden héten

Leégéstől egészen a bőrápolásig – az aloe vera felhasználásával készült termékek népszerűsége folyamatosan növekszik, így nem csoda, hogy az iparág mértéke mára meghaladta a 625 millió dollárt, azaz a 195 milliárd forintot. Ehhez persze az is kell, hogy hetente legalább 1,5 tő aloe verát szüreteljenek le a gazdák. Vajon meddig növekedhet még a piac? És miről ismerjük fel azokat a termékeket, amik valójában sosem láttak aloe verát?

Gének, amiket nem a szüleinktől örököltünk

Sejtjeinkben mindannyiunknak van egy második génkészlete, amely teljesen elkülönül a 23 kromoszómapárunktól. Ez nem csak az emberekre igaz: így van ez a Föld minden élőlényénél, legyen az állat, növény, esetleg gomba. Ez a második genom a mitokondriumainkhoz tartozik, vagyis a sejtjeink belsejében található szervecskékhez. De ezek vajon miért különböznek annyira a testünkben lévő minden mástól? A kérdésre Devin Shuman TED előadása ad választ.

Szörf a város közepén

Van, amikor az is elég, hogy egy kicsit több eső essen, és a nagyváros máris felnőtt emberek játszóterévé válik. Így történt legalábbis a franciaországi Bordeaux-ban, ahol egy szörfös a város közepén hódolt legnagyobb szenvedélyének.

A legnyugodtabb város

Az izlandi légitársaság, az Izlandair segítségével jött létre az a kutatás, mely során társadalomtudósok azokat a városokat próbálták megtalálni, ahol az emberek a legnagyobb nyugalomra lelhetnek. A légitársaság különböző források felhasználásával értékelte a világ különböző pontjait, és összeállította a 20 legpihentetőbb város listáját.

Az első helyen a norvégiai Bergen (borítóképünkön) áll, mely leginkább a nagyon alacsony forgalmi torlódásoknak (13%), az alacsony fény- és zajszennyezésnek (25%), valamint a magas, 83 éves várható átlagéletkornak köszönhetően landolt a dobogó legfelső fokán.

100 órás tiramisu

Mennyi ideig készül egy igazán jó tiramisu? Bár a különböző receptek más-más információval szolgálnak ezzel kapcsolatban, egy biztos: ennek az olasz édességnek mindenképp jót tesz, ha legalább egy éjszakát a hűtőben áll. Vagy akár kettőt, esetleg hármat. Sőt, készülhet akár 100 órán keresztül is.

Shakespeare felesége

A világtörténelem egyik legnagyobb drámaírójának feleségét pontosan úgy hívták, mint korunk egyik legsikeresebb színésznőjét, Anne Hathatway-t. Bár azt gondolhatnánk, hogy valami furcsa történet áll a névazonosság mögött, a valóság sokkal egyszerűbb: az Oscar-díjas színésznőt szimplán a drámaíró felesége után nevezték el. Ettől függetlenül Shakespeare párja kifejezetten érdekes életet élt.

Élet a Buckingham-palotában

A Buckingham-palotában élni és dolgozni számos előnnyel jár: a személyzetnek az orvosi szolgáltatásoktól kezdve az edzési lehetőségekig mindent biztosítanak. Az öregedő épület – a szivárgó tető és a lehulló törmelék – azonban kihívásokat is rejt, de a Buckingham-palota történelmének részeként ezek a hibák az épület varázsának is tekinthetők.

A navahó férfi

Az alábbi felvételen Tó Neinilii, az eső istenének öltözött navahó férfit láthatjuk. A fényképet Edward S. Curtis készítette 1904-ben a navahó közösségben, amely az Egyesült Államokban Arizona északkeleti, Utah délkeleti és Új-Mexikó északnyugati részén fekvő indián terület.

Párizs, a legzöldebb város

Párizs lehet az első világváros, mely valóban tett a klímaváltozás ellen – ez a célja legalábbis a francia főváros vezetőinek, akik jóeséllyel pályáznak az Európa legzöldebb városa címre.

A Balenciaga-modell Simpson család

Youtube

A Balenciaga idén forradalmi újítással kedveskedett a rajongóinak a párizsi divathéten. Az egész héten át tartó eseménysorozat ugyan visszatért az élő formátumhoz, de a show-t mégis egy Simpson család-különkiadás lopta el, a szereplők ugyanis modellként „vonultak" végig a luxusmárka kifutóján. Pontosabban egy kifutón a rajzfilmben – a videót pedig levetítették divatbemutató helyett.

A figyelmetekbe ajánljuk