osztrigák

Így ákadályozzák meg az áradásokat az osztrigák és 9 cool dolog az interneten

Ha kedd, akkor internetes érdekességek: az előző héten megtudhattuk, hogyan akadályozzák meg az árvizek kialakulását az osztrigák, hogy a vikingek milyen emberek lehettek valójában, valamint, hogy számtalan olyan országban van a világon, ahol még fizetni is hajlandóak azért, hogy odaköltözzünk.Hogyan állíthatják meg az osztrigák az árvizet?

Az elmúlt évszázadban a világ osztrigazátonyainak 85 százaléka eltűnt. Bár a partról nézve nem tűnnek túl vonzó állatkáknak, ezek a kagylófélék létfontosságúak az öblök és a vízi utak számára. Egyetlen osztriga naponta akár 190 liter vizet is képes megszűrni, idővel pedig hihetetlen zátonyszerkezeteket alkotnak, amelyek a különböző halfajok, rákok és más állatok élőhelyéül szolgálnak.

Az osztrigák nem csak létfontosságú ökoszisztémák, hanem megvédhetnek minket az emelkedő óceánoktól is, mivel hullámtörőként funkcionálnak, és elterelik a hullámokat, mielőtt azok a partra csapódnának.

A hírhedt túlnépesedési-fogadás

Ismerd meg azt a hírhedt fogadást Paul Ehrlich és Julian Simon között, amelynek tétje nem is lehetett volna komolyabb: vajon elfogynak-e a Föld erőforrásai a növekvő népességnek köszönhetően?

Kétezer éves lelet

Egy 2000 éves trák szekérre és lócsontvázakra bukkantak Bulgáriában, Karanovóban. A régészcsoport ugyan nem pontosan tudta azonosítani a leletet, de feltehetőleg közel két évezreddel ezelőttről származhat.

Így pakolj a bőröndbe!

Neked is nehézséget okoz egy-egy utazás során, hogy miképp rendszerezd a bőröndöd? Betennél még pluszba két felsőt, de akkor már a kedvenc könyved és a cipőd nem fér be? Van megoldás, a Lifehacker legújabb videójában ugyanis azt ismerhetjük meg, hogyan pakolhatunk be a leghelytakarésosabb módszerekkel.

A világ tetején

Ez a lélegzetelállító lebegő híd a svájci Grindelwaldban megnyitja az utat az Alpok, ezen belül is az Eiger, a Mönch és a Jungfrau hegyek lenyűgöző látványához. A First Cliff Walknak nevezett függőjárda 260 méter hosszú, és 2000 méterrel a tengerszint felett található.

A vikingek valódi arca

Közel 1000 évvel ezelőtt a vikingek elhagyták Skandináviát, és Európa-szerte letelepedtek, majd normann leszármazottaik 1066-ban a hastingsi csatában elfoglalták az angol trónt. De vajon kik voltak ők valójában? Valóban azok a kegyetlen, irgalmat nem ismerő harcosok voltak, ahogy sokan elképzeljük őket?

Utazó IKEA-sziesztakabinok

Az IKEA France egy 8 elektromos kerékpárból álló, jól felszerelt alvókapszulákat vontató flottát gurított ki, hogy a párizsiaknak lehetőséget adjon egy gyors szunyókálásra 13:30 és 18:30 között. A cég meggyőződése, hogy az alvás hozzájárul az emberek jóllétéhez, a vállalat ezért meghívta a felhasználókat, hogy teszteljék az IKEA kapszulák kényelmét, miközben „feltöltik az akkumulátoraikat".

Kínos randik

Randizni nem egyszerű, sőt, akár kínos is lehet, csak nézd meg ezeket a jeleneteket!

Mini forgószél

A porördögök érdekes jelenségek. Ezek a viszonylag kicsi és rövid ideig tartó forgószelek akkor keletkeznek, amikor a szárazföld felszíne gyorsan felmelegszik, miközben fölötte sokkal hűvösebb a levegő.

Öt ország, ami fizetne is azért, hogy odaköltözzünk

Mauritius

Unsplash / Ondrej Bocek

És mindez valóság. Rengeteg település lát abban fantáziát, hogy a gyönyörű természeti adottságaikat vagy festői környezetüket kihasználva külföldieket édesgessenek magukhoz. A pénzügyi ösztönzőkkel a települések és a kalandra vágyó külföldieknek is egyaránt jól járhatnak – a hirdetések nem véletlen örvendenek nagy népszerűségnek. Kiválasztottunk öt nagyszerű lehetőséget, de a lista közel sem teljes. A jövőben bővíteni is fogjuk.

A figyelmetekbe ajánljuk